Nadziewany filet z kurczaka to idealna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Jest niesamowicie prosty i stosunkowo szybki w wykonaniu, a efekt końcowy wyborny. Świetnie sprawdzi się jako podstawa większego posiłku – pasować będą tutaj praktycznie dowolne dodatki obiadowe. Do wykonania przepisu poza składnikami potrzebny będzie jedynie piekarnik – zaczynajmy!
40 min 2 sztuki
Składniki – nadziewany filet z kurczaka
- Filet z kurczaka – 2 sztuki
- Czerwona papryka – 1/2 sztuki
- Cebula – podobnie 1/2 sztuki
- Szpinak – 50 g
- Żółty ser – podobnie 50 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Ostra papryka – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia i oczyszczenia filetów z kurczaka. W osobnej miseczce umieść następnie dwie łyżki oliwy z oliwek i dodaj do niej również po jednej łyżeczce ostrej i słodkiej papryki oraz po 1/2 łyżeczki oregano i kurkumy. Obierz teraz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach korzeń imbiru, a ząbki czosnku posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę.
Umieść je również w miseczce z oliwą i bardzo dokładnie wymieszaj zawartość. Obtocz następnie całą powierzchnię filetów – jak najbardziej równomiernie – w tak powstałej marynacie. Pozostaw w miseczce pod przykryciem w lodówce najlepiej na kilka godzin. Pod koniec tego czasu umyj i pokrój w cienkie paseczki paprykę oraz umyj szpinak.
Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka – żółty ser natomiast w podobne do papryki paski. Wyjmij następnie filety z lodówki i natnij je w zależności od wielkości w kilku miejscach w poprzek. Umieść w nacięciach najpierw ser, następnie szpinak, a na koniec paprykę z cebulą.
Całość umieść następnie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pozostaw tak na około 20-30 minut. Czas pieczenia dostosuj koniecznie do wielkości filetów – nie przypiecz ich zbyt mocno. Po tym czasie danie jest gotowe – wyjmij je z piekarnika i podawaj najlepiej od razu do spożycia.