Naleśniki malinowe Rafaello to przepyszna propozycja na przygotowanie wspaniałego pod względem walorów smakowych i stosunkowo niskokalorycznego posiłku. Najlepiej nadaje się oczywiście na pożywne śniadanie – lub jego drugą odsłonę – ale równie dobrze może posłużyć jako dowolny posiłek w ciągu dnia. Danie dodatkowo prezentuje się pod względami wizualnymi bardzo wyjątkowo co jeszcze zwiększa radość z jego spożycia. Lista składników jest stosunkowo szeroka, a przygotowanie nieco bardziej skomplikowane niż standardowych naleśników, ale nie powinno to nikogo odstraszyć – efekt końcowy w pełni rekompensuje poświęcenie. Do jego przygotowania konieczny będzie mikser i patelnia – zaczynajmy!
20 min 4 sztuki
Składniki – naleśniki malinowe Rafaello
- Jogurt śmietankowy lub waniliowy – 150 gram
- Mleko – 50 ml
- Jajko – 1 sztuka
- Budyń śmietankowy lub waniliowy – 3 łyżki
- Erytrytol – 3 łyżeczki
- Mąka pszenna – 2 łyżeczki
- Wiórki kokosowe – podobnie 2 łyżeczki
- Płatki migdałowe – solidna garść
- Maliny – podobnie solidna garść
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Na początek w odpowiednio dużej miseczce umieść kolejno 2 łyżeczki mąki pszennej, dodaj podobnie 2 łyżeczki erytrytolu – lub innego ulubionego słodzika. Następnie do pozostałych składników dodaj 3 łyżki stołowe budyniu śmietankowego lub waniliowego – w zależności od własnych upodobań – zamieszaj.
Na koniec wbij do miseczki jajko oraz dolej 50 ml mleka – ponownie wymieszaj zawartość. Zmiksuj następnie składniki na jak najbardziej jednolitą i gładką masę – upewnij się, że w cieście nie powstały żadne większe grudki – rozgrzej patelnię. Gotowe ciasto przelewaj delikatnie i bardzo równomiernie na niewielką patelnię – powinno go wystarczyć na 4 sztuki.
Naleśniki smaż po obydwu stronach do momentu ścięcia się ciasta i delikatnego zarumienienia. W międzyczasie możesz przystąpić do przygotowania nadzienia – w zależności od osobistych preferencji wybierz waniliowe lub śmietankowe składniki. W drugiej miseczce umieść 150 gram jogurtu oraz 1 łyżeczkę erytrytolu – bardzo dokładnie wymieszaj – możesz również dodać nieco wiórków kokosowych.
Na koniec przełóż do naleśników po odpowiedniej części nadzienia i zawiń je, tak aby nadzienie znalazło się w ich wnętrzu. Gotowe naleśniki wyłóż na talerz, przyozdób świeżymi owocami – u nas malinami – oraz obficie posyp wiórkami kokosowymi. Danie jest gotowe – możesz je spożyć od razu lub pozostawić na drugie śniadanie np. w pracy – smacznego!