Naleśniki z borówkami to jedna z naszych ulubionych – wyjątkowo pyszna – propozycja na przygotowanie stosunkowo szybkiego śniadania. Dodatek wspaniałej kompozycji gęstego jogurtu naturalnego z borówkami pozwala na wypełnienie naleśników wyśmienitym musem. Dla miłośników nieco bardziej słodkich potraw nic nie stoi na przeszkodzie, aby do ciasta dodać nieco słodzika – koniecznie niskokalorycznego. Całość komponuje się wprost nieziemsko – delikatne ciasto w połączeniu z naturalnie słodkim musem owocowym to połączenie idealne. Dodatkowo sam posiłek jest stosunkowo niskokaloryczny co jeszcze bardziej stanowi o jego walorach. Do jego wykonania konieczny będzie mikser oraz patelnia – niezbyt duża – zaczynajmy!
20 min 1 porcja
Składniki – naleśniki z borówkami
- Borówki – około 80 gram
- Jogurt naturalny (gęsty) – podobnie 80 gram
- Mąka pszenna – 3 czubate łyżki
- Jajko – 1 sztuka
- Woda – 90 ml
- Erytrytol – 1-2 łyżki
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Na początek przygotuj składniki na ciasto oraz odpowiednio dużą, aby je wszystkie pomieścić miseczkę. Umieść w niej najpierw 3 czubate łyżki mąki oraz wbij jajko. Następnie dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenie oraz w zależności od upodobania odpowiednią ilość erytrytolu. Proponujemy zastosować 1 łyżkę słodzika, ale jeśli preferujesz słodsze wydanie naleśników możesz zwiększyć jego ilość.
Na koniec całość zalej 90 ml wody i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Postaraj się, aby składniki połączyły się w jednolitą i gładką masę – nie powinny pozostać żadne większe kawałki posklejanej mąki. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i zacznij wylewać na nią ciasto. Jeśli wykorzystujesz niewielką patelnię (około 15 cm) ciasta powinna wystarczyć na 4 naleśniki.
Każdego naleśnika smaż około 2-3 minuty do lekkiego zarumienienia z każdej strony. Postaraj się nie dopuścić do ich przywarcia poruszając delikatnie patelnią. W międzyczasie w osobnej miseczce umieść jogurt naturalny, borówki oraz jeśli czujesz taką potrzebę nieco słodzika. Nie jest to konieczne – owoce same w sobie są wystarczająco słodkie – ale nic nie stoi na przeszkodzie by nieco zwiększyć słodycz musu. Cześć borówek możesz rownież zostawić do wykorzystania jako przyozdobienie gotowej potrawy.
Zawartość miseczki zmiksuj następnie na jednolitą masę, tak aby składniki połączyły się równomiernie. Gotowe naleśniki przenoś na talerz, na ich środek wykładaj przygotowany mus borówkowy i zawijaj je. Całość możesz dodatkowo przyozdobić pozostałymi borówkami – gotowe – smacznego!