Naleśniki z farszem z mięsem mielonym to bardzo atrakcyjny pomysł na obiad. Bogactwo składników w połączeniu z przepysznym ciastem naleśnikowym sprawia, że danie to jest niezwykle wyjątkowe pod względem walorów smakowych. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, a w zależności od upodobania w prosty sposób możesz modyfikować skład farszu.
Przygotowanie dania jest dość czasochłonne i wymaga sporego nakładu pracy, ale efekt końcowy wynagrodzi to z nawiązką. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia do usmażenia naleśników (nasz przepis na ciasto naleśnikowe znajdziesz tutaj) oraz farszu. Na koniec warto całość gotowej potrawy umieścić w piekarniku, aby danie było odpowiednio i równomiernie podgrzane oraz przykryte stopionym serem – do dzieła !
90 min 8 porcji
Składniki – naleśniki z farszem z mięsem mielonym
- Naleśniki – 6-8 sztuk (możesz skorzystać z naszego przepisu na naleśniki)
- Mięso mielone (najlepiej wołowo-wieprzowe) – 500 gram
- Kukurydza – 140 gram
- Pieczarki – 100 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Papryka czerwona – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 200 gram
- Żółty ser (starty) – 50 gram
- Szczypiorek – do smaku, drobno posiekany
- Majeranek – pół łyżeczki
- Papryka słodka – podobnie pół łyżeczki
- Papryka ostra – podobnie pół łyżeczki
- Kurkuma – podobnie pół łyżeczki
- Pieprz cayenne – szczypta lub dwie w zależności od upodobania
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Rozpocznij od przygotowania naleśników – najlepiej skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na ciasto naleśnikowe. Następnie przystąp do wykonania farszu. Najpierw posiekaj w drobną kosteczkę cebule. Rozgrzej dobrze patelnię i podsmaż cebulę aż do zeszklenia. W międzyczasie posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Dodaj je na patelnię i smaż przez kilka minut, tak aby uzyskać niepowtarzalny czosnkowy aromat.
W międzyczasie pokrój drobno paprykę, pamiętaj aby najpierw starannie usunąć wszystkie nasiona. Następnie dokładnie umyj pieczarki i pokrój je w plasterki – jeśli trafiły ci się większe sztuki możesz posiekać je drobniej. Dodaj paprykę i pieczarki na patelnię. Mięso dopraw solą i pieprzem (możesz również dodać po szczypcie pozostałych przypraw), a następnie dodaj na patelnię.
Całość smaż na małym ogniu pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) do momentu aż mięso ładnie się zarumieni, a papryka stanie się miękka. Następnie dodaj na patelnię kukurydzę i koncentrat pomidorowy – wymieszaj. Dodaj do farszu pozostałe przyprawy: majeranek, kurkumę, pieprz cayenne, słodką i ostrą paprykę suszoną. Następnie bardzo dokładnie wymieszaj i ponownie pozostaw na wolnym ogniu pod przykryciem na około 15 minut.
W tym czasie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ser oraz posiekaj świeży szczypiorek. Możesz również od czasu do czasu przemieszać farsz na patelni. Następnie wyłóż gotowy już farsz na naleśnika, tak aby zajął mniej więcej połowę jego powierzchni (wewnętrznej). Zawiń naleśnika, tak aby farsz znalazł się w jego wnętrzu – podobnie postąp z pozostałymi naleśnikami.
Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopniu. Gotowe naleśniki wyłóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Po około 5 minutach oprósz całość startym serem i pozostaw w piekarniku jeszcze na kilka minut – nie doprowadź do przypalenia sera. Wyjmij gotowe naleśniki, wyłóż je na talerze i udekoruj świeżym szczypiorkiem – smacznego !