Naleśniki z pieczarkami i mozzarellą to niesamowicie atrakcyjna i wyjątkowo smaczna propozycja przygotowania posiłku. Naleśniki w połączeniu z wyrazistym farszem z pieczarek i delikatnej mozzarelli to połączenie idealne. Danie jest dodatkowo bardzo atrakcyjne wizualnie i każdy z pewnością skusi na jego wypróbowanie. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia (najlepiej dwie) oraz piekarnik – do dzieła!
45 min ~8 sztuk
Składniki – naleśniki z pieczarkami i mozzarellą
- Pieczarki – 500 g
- Mozzarella – 150 g
- Ser żółty – podobnie 150 g
- Cebula – 1 duża sztuka
- Jajka – 4 jajka
- Mąka pszenna – 200 g
- Mleko – 500 ml
- Słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie rozpocznij od wykonania naleśników. Najpierw umieść w sporej miseczce mąkę, mleko oraz wbij do nich jajka. Wszystko to następnie zmiksuj na jak najbardziej gładką i jednolitą masę. Odstaw gotowe ciasto na chwilę na bok i przygotuj w międzyczasie składniki na farsz.
Pieczarki umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Mozzarellę zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach, a cebulę posiekaj w kosteczkę. Rozgrzej następnie patelnię i umieść na niej najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj pieczarki, dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu – zamieszaj zawartość.
Dodaj do nich również majeranek, słodką i ostrą paprykę – całość bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie na osobnej patelni możesz zacząć już przygotowywać naleśniki. Rozgrzej ją bardzo solidnie i wylewaj odpowiednią ilość ciasta – naleśniki nie powinny być zbyt cienkie, aby swobodnie zawinąć w nie farsz.
Każdego z naleśników smaż po około 1 minucie – przełóż na drugą stronę – smaż nieco krócej. Ważne, aby naleśniki nie przypiekły się za mocno – jeśli będą zbyt sztywne trudno będzie je zawijać. Czynność powtarzaj do wykorzystania całości ciasta – gotowe naleśniki odkładaj najlepiej na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z tłuszczu.
Pod koniec smażenia farszu dodaj do niego startą mozzarellę – odczekaj chwilę do jej roztopienia. Gotowy farsz umieszczaj na naleśnikach wzdłuż jednej z krawędzi – zawijaj je od tej strony do środka. Dzięki temu farsz będzie znajdował się idealnie wewnątrz naleśnika. Gotowe naleśniki umieść następnie w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut.
W międzyczasie zetrzyj na tarce o dużych oczkach żółty ser. Pod koniec czasu pieczenia obsyp naleśniki serem i poczekaj do jego roztopienia. Na koniec wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj od razu do spożycia lub przełóż od razu na talerze. Każdą z porcji przyozdób dodatkowo posiekanym szczypiorkiem – smacznego!