Omlet bananowy to świetna – niewątpliwie nieco mniej standardowa – propozycja na bardzo pożywny posiłek. Każdy z nas często wybiera tego typu danie przede wszystkim na śniadanie. W bardzo prosty sposób – niewielkim kosztem czasowym – dodać mu zdecydowanie mniej codziennego smaku. Delikatna karmelizacja bananów w miodzie pozwala na uzyskanie cudownej słodkości – dla równowagi do całości warto dodać szczyptę kakao. Taka kompozycja składników zastosowana w omlecie z pewnością zasmakuje większości z nas. Jest to bardzo ciekawa propozycja na urozmaicenie standardowych, codziennych śniadań. W razie konieczności – jeśli zdecydowanie preferujesz bardziej słodkie danie na początek dnia – możesz oczywiście dodatkowo przyprószyć gotowego omleta cukrem pudrem. Takie wykonanie przepisu sprawia, że danie idealnie sprawdzi się jako posiłek dla najmłodszych. Warto jednak zaznaczyć, że i bez dodatku cukru pudru (czy też innego słodzika) omlet jest sam w sobie wybornie słodki. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
15 min 1 porcja
Składniki – omlet bananowy
- Banan – 1 sztuka
- Jajka – 2 sztuki
- Miód – 1 łyżeczka
- Masło – podobnie 1 łyżeczka
- Kakao – szczypta
Przygotowanie
Na początek umieść na patelni – na średnim ogniu – masło i miód. Poczekaj aż masło rozpuści się i zamieszaj zawartość, tak aby równomiernie rozprowadzić składniki po całej powierzchni patelni. W międzyczasie umyj, obierz i pokrój w plasterki – około 1 centymetrowe – banana.
Dodaj je następnie na patelnię i smaż po około 2 minuty z każdej strony. W międzyczasie wbij dwa jajka do miseczki, dodaj szczyptę kakao i bardzo dokładnie rozmieszaj całość. Gdy banany będą już odpowiednio zarumienione i miękkie dodaj na patelnię zawartość miseczki.
Postaraj się, aby jajko rozlało się jak najbardziej równomiernie po całej powierzchni patelni. Przykryj ją następnie i smaż do momentu ścięcia się omleta – nie powinno to zająć więcej niż 5-7 minut – pamiętaj o pokrywce!
Gotowego omleta przełóż na talerz i jeśli chcesz dodać daniu więcej słodyczy przyprósz go delikatnie cukrem pudrem. Oczywiście nie jest to konieczne – bez tego również będzie słodziutki. Omleta podawaj najlepiej od razu do spożycia – smacznego!