Omlet z papryką i pieczarkami idealnie komponuje się jako śniadanie, szybki i prosty w przygotowaniu, a zarazem sycący i przepyszny przepis. Z naszą propozycją przygotowania omlet zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Dodatek papryki, pieczarek i przypraw sprawia, że to jedno z najbardziej ulubionych śniadań. Omlet jest bardzo sycącym i dającym masę energii posiłkiem co sprawia, że znakomicie sprawdza się jako posiłek na początek aktywnego dnia. Do jego przygotowania potrzebna będzie średniej wielkości patelnia oraz miseczka do wymieszania składników na masę – zaczynamy !
30 min 2 porcje
Składniki – omlet z papryką i pieczarkami
- Jajka – 4 sztuki
- Pieczarki – 5 sztuk
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Mleko – około 50 ml
- Szczypiorek – w zależności od upodobania
- Oliwa z oliwek
- Parmezan starty – 10 gram (tylko do smaku)
- Słodka papryka – pół łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Najpierw pokrój w drobną kosteczkę cebulę i paprykę. Pieczarki dokładnie umyj i skrój w niewielkie plasterki – jeśli wybierzesz większe sztuki koniecznie przekrój plasterki na mniejsze fragmenty.
Następnie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i dodaj cebulkę. Gdy tylko się delikatnie zeszkli dodaj do niej paprykę i pieczarki – dopraw solą i pieprzem. Smaż tak około 10-15 minut na delikatnym ogniu do momentu nabrania przez pieczarki rumianego, złotawego koloru. Sprawdź czy papryka stała się miękka – jeśli nie dosmaż jeszcze przez chwilę całość.
W międzyczasie posiekaj szczypiorek na drobne kawałeczki. Następnie do osobnej miseczki rozbij jajka, dodaj do nich mleko oraz suszoną słodką paprykę. Dopraw delikatnie solą i pieprzem – następnie bardzo dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj do miseczki zawartość patelni i znów zamieszaj.
Tak przygotowaną masę przelej na rozgrzaną patelnię – musi być naprawdę dobrze rozgrzana, aby uniknąć przywierania. Przykryj patelnię i smaż całość na wolnym ogniu. Powinno ci to zająć około 10 minut, aż do momentu ścięcia się jajek na wierzchu omleta. Po usmażeniu podaj śniadanie na talerzu i oprósz dodatkowo szczypiorkiem – smacznego !