Omlet z szynką i serem to perfekcyjny pomysł na szybki i mało wymagający w przygotowaniu posiłek. Delikatna szynka drobiowa oraz ulubiony żółty ser idealnie skomponują się jak główne dodatki. Świetnie zostaną uzupełnione przez kukurydzę i czerwoną paprykę – całość prezentuje się wyjątkowo zarówno smakowo, jak i wizualnie. Danie może z pewnością posłużyć jako szybkie w wykonaniu i w pełni sycące śniadanie – idealne przed wyjściem do pracy. Do jego przygotowania konieczna będzie jedynie patelnia – do dzieła!
15 min 1 porcja
Składniki – omlet z szynką i serem
- Jajka – 2 sztuki
- Szynka (drobiowa) – 1-2 plasterki
- Ser żółty – podobnie 1-2 plasterki
- Czerwona papryka – 1/4 średniej sztuki
- Kukurydza – 10 gram
- Mleko – 3 łyżki
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od bardzo dokładnego umycia papryki – pokrój ją w cienkie podłużne paski. Następnie pokrój plasterki sera i szynki w kostkę lub również podłużne paski – kukurydzę odsącz z zalewy. Do szklanki lub miseczki wbij następnie dwa jajka – dodaj do nich 3 łyżki mleka. Całość dopraw – zgodnie z własnymi upodobaniami – solą i pieprzem. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ich ilością – lepszym sposobem będzie ewentualne doprawienie gotowego omleta. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby uzyskać jak najbardziej jednolitą konsystencję.
Rozgrzej następnie – bardzo solidnie – oliwę na patelni i wylej na nią zawartość szklanki. Poczekaj około 1 minuty aż omlet delikatnie się zetnie, a następnie dodaj na jego wierzch kawałki sera i szynki. Po kolejnej minucie, gdy ser lekko się już roztopi dodaj do nich pozostałe składniki: paprykę i kukurydzę.
Pozostaw następnie wszystko pod przykryciem do momentu całkowitego roztopienia sera i pełnego ścięcia jajek. Czas ten może różnić się w zależności od wielkości wykorzystanej patelni, a co za tym idzie grubości ciasta.
W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek – idealnie nada się do przyozdobienia posiłku. Na koniec zdejmij gotowego już omleta z patelni – przełóż na talerz, dodaj szczypiorek – podawaj do spożycia – smacznego!