Omlet ze świeżymi warzywami to świetny pomysł na pożywne, sycące, a przy tym całkiem zdrowe śniadanie. Z pewnością każdy z nas lubi przynajmniej raz na jakiś czas przygotować na najważniejszy posiłek dnia właśnie omleta. Istnieją niezliczone wariacje tej potrawy – od słonych po słodkie, od warzywnych po owocowe, a nawet mięsne. Najważniejszą zaletą omletów jest fakt, że można z ich wykorzystaniem przygotować danie zarówno lekkie i szybkie, jak i bardziej sycące i wymagające dodatkowych przygotowań. Nasz propozycja zalicza się zdecydowanie do tych pierwszych – jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie pełna świeżych warzyw. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia na omleta – zaczynajmy!
20 min 1 porcja
Składniki – omlet ze świeżymi warzywami
- Mąka ziemniaczana – 20 gram
- Mąka kukurydziana – podobnie 20 gram
- Woda – 40 ml
- Proszek do pieczenia – szczypta
- Jajko – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Pomidory koktajlowe – kilka sztuk
- Sałata (np. rzymska) – podobnie kilka sztuk liści
- oliwa z oliwek
- Sól
Przygotowanie
Na początek rozbij delikatnie skorupkę jajka – najlepiej mniej więcej na równe połówki. Następnie oddziel białko od żółtka – najprościej to osiągnąć przelewając żółtko z połówki do połówki i oddzielając białko do miseczki. Żółtko umieść w osobnej miseczce, a do tej z białkiem dodaj szczyptę soli.
Zmiksuj następnie jej zawartość na aż do uzyskania puszystej pianki. Do drugiej miseczki dodaj pozostałe składniki na ciasto: wodę, szczyptę proszku do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Następnie zmiksuj jej zawartość na jak najbardziej jednolitą masę.
Dodaj do drugiej miseczki zawartość pierwszej i bardzo dokładnie wymieszaj łącząc ze sobą wszystkie składniki. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i przelej równomiernie na jej powierzchnię przygotowaną masę. Smaż pod przykryciem do momentu uzyskania lekko zarumienionego ciasta – sprawdzaj co jakiś czas podnosząc omlet delikatnie do góry. Gdy spód będzie gotowy obróć omlet na drugą stronę i również poczekaj do jej zarumienienia.
W międzyczasie umyj i porwij na mniejsze kawałki sałatę – cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Paprykę dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę lub w podłużne cienkie paseczki – w zależności od upodobania. Pomidory koktajlowe również dokładnie opłucz solidną ilością chłodnej wody, część z nich pokrój na połówki, część na ćwiartki – inne możesz pozostawić w całości.
Na koniec posiekaj świeży szczypiorek i wróć do gotowego już zapewne omleta – zdejmij go z patelni i ułóż na talerzu. Jedną jego połowę udekoruj równomiernie wszystkimi wcześniej przygotowanymi warzywami – zawiń i posyp szczypiorkiem. Na pozostałej, wolnej części talerz w podobny sposób ułóż pozostałe warzywa – gotowe – smacznego!