Owsianka z ananasem to wspaniała propozycja na przygotowanie niesamowicie pysznego śniadania. Na tle innych owsianek wyróżnia się zdecydowanie bogactwem składników – przez to również niepowtarzalnym smakiem. Jest nieco bardziej skomplikowana i wymagająca w przygotowaniu, ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza poświęcony czas. Wykorzystanie delikatnego i aromatycznego mleka kokosowego to świetny pomysł w przypadku owsianki – idealna kompozycja. Dodatek twarogu natomiast pozwala na zdecydowane podniesienie walorów odżywczych posiłku. Całości dopełniają wiórki kokosowe i świeży ananas – śniadanie idealne. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie garnek i blender – zaczynajmy!
15 min 1 porcja
Składniki – owsianka z ananasem
- Ananas – 1 gruby plaster
- Mleko – 100 ml
- Mleko kokosowe – podobnie 100 ml
- Twaróg (chudy) – 75 gram
- Płatki owsiane – 40 gram
- Wiórki kokosowe – 1-2 łyżki
- Erytrytol – podobnie 1-2 łyżki
- Płatki migdałowe – garść
Przygotowanie
Na początek otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i oddziel – najlepiej do osobnych miseczek lub szklanek – część gęstą i płynną. Następnie przelej płynną część do garnka i wstaw na gaz. Dodaj do niego również 100 ml mleka oraz płatki owsiane i pozostaw do zagotowania.
W zależności od upodobania do kokosowego posmaku dobierz odpowiednią ilość wiórków – najlepiej 1 lub 2 łyżki – dodaj do garnka. Na koniec całość dosłódź z wykorzystaniem słodzika – polecamy erytrytol ponieważ nie będzie miał negatywnego wpływu na niską kaloryczność dania. Tutaj też zdecyduj się według własnych preferencji na 1 łyżkę lub nieco więcej.
Następnie całą zawartość garnka przełóż do odpowiedniego naczynia i dodaj do niego 50 gram chudego twarogu. Aby utrzymać nadal stosunkowo niską kaloryczność potrawy użyj koniecznie twarogu chudego. Następnie zmiksuj wszystko z wykorzystaniem blendera na jak najbardziej gładką i jednolitą masę – pozostaw na razie na boku.
W międzyczasie odkrój od ananasa jeden gruby plaster i pozbądź się twardej skóry. Pokrój go następnie w nieco mniejsze kawałki i umieść w osobnym naczyniu. Dodaj do niego również pozostałą część twarogu, gęstą część mleka kokosowego oraz 0.5-1 łyżeczkę erytrytolu – wszystko to zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
Na koniec przelej delikatnie zawartość naczynia na wierch wcześniej przygotowanej owsianki. Koniecznie przyozdób ją również niewielką ilością płatków migdałowych i na przykład świeżym kawałkiem ananasa – smacznego!