Owsianka z płynnym białkiem jaj kurzych to jedna z bardziej wartościowych, a przy tym niesamowicie pyszna propozycja na szybkie śniadanie. Większość z nas wprost przepada za tego rodzaju posiłkami na początek dnia – warto przy tym zadbać o podniesienie jego walorów odżywczych. Dzięki zastosowaniu płynnych białek jaj kurzych – najlepiej wchłanialnych, niemal wolnych od tłuszczy i węglowodanów – uzyskujemy niskokaloryczny, a jednocześnie bardzo wartościowy posiłek. Dodatkowym atutem takiego śniadania będzie fakt zastosowania jogurtu naturalnego oraz erytrytolu – zapewniają wyjątkowy smak nie psując walorów dietetycznych. Posiłek jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu dzięki czemu świetnie nadaje się na pierwszy posiłek dnia tuz przed pracą. Z powodzeniem możemy również zabrać owsiankę ze sobą i wykorzystać jako drugie śniadanie – pozwoli zaspokoić każdy głód i dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie miseczka i nieco wrzącej wody – zaczynajmy!
10 min 1 porcja
Składniki – owsianka z płynnym białkiem jaj
- Płynne białko – 50 gram
- Płatki owsiane – podobnie 50 gram
- Jogurt naturalny – 100 gram
- Płatki migdałowe – 1 łyżka
- Rodzynki – podobnie 1 łyżka
- Erytrytol – 2-3 łyżeczki
- Maliny – kilka sztuk
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od zagotowania wody, a w międzyczasie umieść w odpowiednio dużej miseczce płatki owsiane, rodzynki i erytrytol. Ważne, aby miska była w stanie pomieścić finalnie wszystkie składniki. W zależności od osobistych preferencji możesz śmiało manipulować ilością dodanego słodzika – najlepiej poprzez próbowanie.
Przygotowane w miseczce składniki zalej następnie wrzątkiem i pozostaw na około 3-4 minuty. W międzyczasie umyj porządnie pod bieżącą wodą maliny i odłóż je do obcieknięcie – najlepiej na sitku. Następnie do lekko przestudzonej zawartości miseczki dodaj 50 gram płynnego białka i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Możesz teraz również spróbować czy posiłek jest odpowiednio słodki – w razie konieczności dodaj odrobinę słodzika. Na koniec dodaj do całości jogurt naturalny i ponownie wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Gotową owsiankę przyozdób płatkami migdałowymi i świeżymi malinami najlepiej, tak aby pozostały na jej wierzchu – efekt wizualny jest również istotny – posiłek smakuje lepiej – smacznego!