Pasta Guacamole to tradycyjny, meksykański pomysł na bardzo intensywny w smaku i cudownie aromatyczny sos. Istnieje bardzo wiele nieco różniących się od siebie przepisów na tą potrawę, ale dla wszystkich podstawą pozostaje awokado. To od tego owocu wzięła się meksykańska nazwa sosu. Guacamole świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań, szczególnie pochodzenia meksykańskiego, jak na przykład do placków tortilli. W Polsce popularnym sposobem jest podanie pasty wraz z pieczywem. Do przygotowania guacamole konieczna będzie jedynie miseczka do wymieszania składników.
15 min 2 porcje
Składniki – Pasta Guacamole
- Awokado – 2 sztuki
- Pomidory koktajlowe – 6 sztuk
- Papryczka chili – 1 sztuka (nie wykorzystasz całej)
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Limonka – podobnie 1 sztuka (użyjesz około połowę)
- Czosnek – 1 ząbek
- Kolendra mielona – pół łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek przekrój awokado, usuń ze środka pestkę i wydrąż do miseczki miąższ. Podobnie postąp z drugą sztuką owocu. Następnie wyciśnij do miseczki sok z połowy niewielkiej limonki. Wszystko bardzo dokładnie rozgnieć widelcem – postaraj się uzyskać jak najbardziej jednolitą masę.
Następnie bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę ząbek czosnku – dodaj go do miseczki. Skrój w drobną kosteczkę cebulę oraz pomidory koktajlowe. Dodaj je również do miąższu z awokado. Następnie posiekaj bardzo drobno papryczkę chili. W zależności od preferencji użyj około 1/3 niedużej papryczki, aby uzyskać ostrą pastę lub odpowiednio mniej, aby efekt końcowy był nieco łagodniejszy.
Na koniec dodaj posiekaną papryczkę do miseczki z pozostałymi składnikami i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Najlepiej nadal intensywnie rozgniataj zawartość miseczki widelcem. To powinno zapewnić odpowiednie wymieszanie i połączenie składników.
Dodatkowo w trakcie mieszania – gdy uzyskasz już konsystencję pasty – dopraw ją kolendrą, solą i pieprzem do smaku. Koniecznie po doprawieniu znów wszystko wymieszaj i spróbuj czy smak pasty odpowiada twoim preferencją. Gotową pastę guacamole możesz dodatkowo przyozdobić świeżą pietruszką – podawaj jak dodatek do dowolnej potrawy. Nasza propozycja to podanie ze świeżym pieczywem, my polecamy ciemne – smacznego!