Pasta jajeczna to wyborny pomysł na dodatek do kanapek – jeden z najsmaczniejszych pomysłów śniadaniowych. Danie jest genialne w swojej prostocie, bardzo szybkie i mało wymagające w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako element – lub nawet samodzielne – śniadanie nie zajmujące dużej ilości czasu podczas porannego pośpiechu. Dzięki połączeniu ze świeżym pieczywem – kompozycja wręcz idealna – uzyskujemy w pełni sycący, wyśmienity posiłek. Do jego przygotowania konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania jajek oraz coś do ich ubicia – na przykład ubijak do ziemniaków lub zwykły widelec – zaczynajmy!
15 min 3 porcje
Składniki – pasta jajeczna
- Jaja – 3 sztuki
- Majonez – 2 łyżki
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od ugotowania jajek – koniecznie zadbaj o to, aby z całą pewnością ugotowały się na twardo. Optymalny czas gotowania zależy oczywiście od ich wielkości, ale nie powinien wynieść więcej niż około 10 minut. Dla mniejszych sztuk nieco poniżej tego czasu – dla większych właśnie 10 minut.
W międzyczasie możesz przygotować pozostałe składniki. Do osobnej miseczki dodaj dwie duże – stołowe – łyżki majonezu. Posiekaj szczypiorek odpowiednio drobno – oczywiście w zależności od osobistego upodobania. Jego większą część dodaj również do miseczki, a pozostałą pozostaw na później.
Gotowe jajka schłódź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Pokrój je następnie w mniejsze kawałki i dodaj również do miseczki – dopraw całość solidną szczyptą soli i pieprzu. Na koniec przy użyciu tłuczka do ziemniaków lub zwykłego widelca ugnieć jajka na jak najmniejsze kawałeczki. Postaraj się przy tym jak najbardziej równomiernie i dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Pasta w ostatecznej swojej formie powinna stać się jednolitą, w miarę zbitą masą zespoloną majonezem. Spróbuj i w razie konieczności dopraw gotową pastę solą i pieprzem. Przygotuj następnie pieczywo – pasta idealnie komponuje się ze świeżym chlebem lub bułkami. Posmaruj je obficie masłem, a następnie dodaj na każdą kromkę grubą warstwę pasty. Możesz dodatkowo udekorować kanapki pozostawionym szczypiorkiem – smacznego!