Pasta z łososia i ogórka kiszonego to niesamowicie prosta w przygotowaniu i wyjątkowo pyszna w smaku propozycja dodatku do pieczywa. Jest bardzo wyrazista w smaku, a jednocześnie delikatnie komponuje się z pieczywem. Cudowny łosoś w połączeniu z ogórkiem kiszonym i wybornym sosem każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dzięki zastosowaniu czerwonej cebuli pasta zyskuje nieco ostrzejszego charakteru aczkolwiek nie na tyle, aby komukolwiek mogło to przeszkadzać. Pasta idealnie sprawdzi się jako dodatek śniadaniowy wraz z ulubionym rodzajem pieczywa. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie składniki i odpowiednio duża miseczka do ich wymieszania – do dzieła!
10 min 2 porcje
Składniki – pasta z łososia i ogórka kiszonego
- Łosoś wędzony – 150 g
- Ogórki kiszone – 2-3 sztuki
- Czerwona cebula – 1 niewielka sztuka
- Kremowy serek – 2 łyżki
- Majonez – podobnie 2 łyżki
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Cytryna
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od podzielenia łososia na mniejsze kawałki. Idealnie skomponują się tutaj nieregularne 2-3 cm podłużne kawałki, ale oczywiście wszystko zależy od osobistych preferencji. Tak przygotowanego łososia umieść w odpowiednio dużej do wymieszania wszystkich składników miseczce.
W następnej kolejności obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie półksiężyce czerwoną cebulę. Jeśli korzystasz z większej sztuki optymalna będzie kosteczka – przy mniejszych można swobodnie pokusić się o piórka. Posiekaną czerwoną cebulę umieść również w miseczce z łososiem.
Następnie obierz ogórki kiszone – tutaj znów w zależności od upodobania możesz pominąć tą czynność – i pokrój je w kostkę. Umieść tak przygotowane ogórki w miseczce, dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu – delikatnie wymieszaj. Staraj się wykonać tą czynność na tyle ostrożnie, aby nie rozgnieść zbyt mocno kawałków łososia.
W osobnej miseczce wymieszaj następnie majonez, kremowy serek i 1/2 łyżeczki oregano. Koperek drobno posiekaj i dodaj do sosu – ponownie wymieszaj i umieść w miseczce z pozostałymi składnikami. Wszystko bardzo dokładnie zamieszaj, skrop dodatkowo sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny i podawaj do spożycia z ulubionym pieczywem.