Penne all’arrabbiata to niesamowicie wyjątkowe, intensywne w smaku i aromacie danie swietnie nadające się na pożywny obiad – najlepiej dla całej rodziny. Każdy miłośnik ostrych smaków z pewnością powinien wyprobować tą pozycję. Wyborny makaron penne i dodatek wędzonego boczku to kompozycja wręcz idealna. Dodatkowo konieczne jest zastosowanie – najlepiej ulubionego – ostrego sosu dla podkreślenia orientalnego smaku potrawy. W naszym wykonaniu proponujemy wykorzystać ostry sos “Pierun” od Ostre Dzieje. Sos jest wyjątkowy w smaku – przygotowany na bazie mango – i bardzo ostry, a w związku z tym idealnie pasuje do dania typu penne all’arrabbiata. Do wykonania przepisu potrzebny będzie jedynie garnek i patelnia – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – penne all’arrabbiata
- Makaron penne – 150 gram
- Przecier pomidorowy – 250 gram
- Boczek (wędzony) – 50 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Parmezan – 25 gram
- Ostry sos “Pierun” – Ostre Dzieje
- Oliwa z oliwek
- Sól
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od pokrojenia w niewielkie – około 1 centymetrowe – kawałki boczku. Następnie umieść je na patelni – możesz dodać minimalną ilość oliwy – i wstaw na średni ogień na 2-3 minuty. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę – dodaj na patelnię i zmniejsz ogień.
Smaż tak przez kolejne 3 minuty co jakiś czas mieszając, a w międzyczasie obierz i posiekaj ząbki czosnku. Dodaj je następnie również na patelnię i przesmaż całość jeszcze 2 minuty. Po tym czasie dodaj do pozostałych składników przecier pomidorowy – dopraw delikatnie solą – smaż tak całość przez około 10 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie możesz już zagotować lekko osoloną wodę i umieścić w niej makaron. Ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – koniecznie odejmij od czasu gotowania 2 minuty ponieważ makaron al dente będzie tutaj pasował wprost idealnie.
Gotowy makaron odcedź następnie i dodaj go na patelnię, dokładnie wymieszaj i pozostaw tak jeszcze na ostatnie 5 minut. Pod koniec tego czasu dodaj do dania ostrego sosu – w naszej propozycji wykorzystaliśmy sos “Pierun” od Ostrych Dziejów. Dzięki intensywnej ostrości i cudownemu aromatowi mango komponuje się idealnie do całości potrawy i jeszcze bardziej podkreśli jej orientalny charakter.
Na koniec przełóż gotowe danie na talerze i posyp dodatkowo obficie startym parmezanem. Jako zielony dodatek świetnie sprawdzi się świeżo posiekana pietruszka lub bazylia – podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – gotowe – smacznego!