Pesto z liści rzodkiewki to świetny pomysł na domowe wykonanie tego uwielbianego przez wielu z nas sosu. Świetnie sprawdzi się ono jako dodatek do ulubionych potraw, ale również na przykład jako zamiennik masła, czy serków na kanapkach. Pesto z liści rzodkiewki jest przy tym wszystkim niesamowicie aromatyczne i charakteryzuje się nieco ostrzejszym smakiem – pycha! Do jego wykonania konieczna będzie jedynie patelnia i blender – zaczynajmy!
20 min ~100 g
Składniki – pesto z liści rzodkiewki
- Liście rzodkiewki – 2 pęczki
- Parmezan – 25 g
- Pestki słonecznika – podobnie 25 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa z oliwek – 75 ml
- Cytryna
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek oddziel od reszty warzywa wszystkie liście i bardzo dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą. To bardzo istotny element wykonania przepisu – nie mogą zostać w nich żadne resztki ziemi ani innych nieczystości. Rozłóż je następnie na papierowym ręczniku i pozostaw do wyschnięcia.
W międzyczasie umieść na suchej patelni pestki słonecznika i pozostaw je na niewielkim ogniu na kilka minut. Gdy zauważysz, że słonecznik zaczyna się rumienić zamieszaj zawartość patelni – powtarzaj te czynności do momentu odpowiedniego zarumienienia wszystkich pestek.
Gotowy słonecznik przestudź i postaraj się rozgnieść na niewielkie kawałeczki na przykład z wykorzystaniem moździerza. Możesz również po prostu zawinąć słonecznik w ściereczkę lub folię i użyć kuchennego tłuczka. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, a parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Umieść teraz liście rzodkiewki w odpowiednio dużej miseczce, dodaj do nich pestki słonecznika oraz wszystkie pozostałe przygotowane składniki wraz z oliwą i kilkoma kroplami cytryny. Możesz teraz opcjonalnie dodać również kilka ulubionych orzechów – nie jest to konieczne.
W zależności od osobistych preferencji dopraw teraz całość solą i pieprzem – pesto zyska dzięki temu nieco ostrzejszy charakter. Wszystko to zmiksuj następnie z wykorzystaniem blendera na jak najbardziej gładką i jednolitą masę. Pesto gotowe – możesz wykorzystać je śmiało jako dodatek do kanapek lub ulubionych potraw – smacznego!