Pieczona ryba po grecku to jedna z bardziej klasycznych propozycji na przygotowanie ryb w naszych polskich kuchniach. Delikatnie doprawiona ryba w towarzystwie cudownych i wyrazistych w smaku warzyw to kompozycja idealna. Całość delikatnie podpieczona w piekarniku każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatkowo danie świetnie sprawdza się na świątecznym stole – w wielu domach jest ich nieodłącznym elementem. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia, garnek i piekarnik – do dzieła!
60 min 4 porcje
Składniki – pieczona ryba po grecku
- Filet z białej ryby (ulubionej) – około 750 g
- Marchew – 4 sztuki
- Pietruszka – 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 sztuki
- Mąka pszenna – 3 łyżki
- Koncentrat pomidorowy – 80 g
- Ocet – 1 łyżka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 płaska łyżka
- Ziele angielskie (ziarna) – 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od rozmrożenia ryby, a pod koniec tego czasu możesz przygotować już warzywa. W tym celu obierz, umyj i dodatkowo zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę oraz seler. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka i zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie.
Dodaj do niej następnie pozostałe wcześniej przygotowane warzywa i podsmaż całość przez kilka minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalej całość wrzątkiem tylko do poziomu warzyw oraz dopraw delikatnie solą i pierzem. Dodaj następnie do garnka ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe i gotuj przez 15 minut.
Rozmrożoną rybę podziel na mniejsze – kilkucentymetrowe – kawałki, dopraw delikatnie solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż na złocisty kolor – dosłownie po 2-3 minuty z każdej strony. W międzyczasie dodaj do garnka z warzywami słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie oraz koncentrat pomidorowy i ocet – wymieszaj i gotuj ostatnie 3-4 minuty.
Umieść następnie usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym – postaraj się rozłożyć ją jak najbardziej równomiernie. Przełóż na wierzch zawartość garnka i włóż całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, przyozdób dodatkowo z wierzchu posiekaną natką pietruszki – podawaj do spożycia na ciepło lub zimno po wystudzeniu – smacznego!