Pieczone podudzia kurczaka z ziemniakami to bardzo klasyczna i równie mocno lubiana przez większość z nas propozycja obiadowa. Z pewnością jest to jedno z regularnie pojawiających się dań szczególnie w naszych polskich kuchniach. Przepis jest mało skomplikowany, prosty w wykonaniu, a jedyne czego wymaga to odrobiny czasu na pozostawienie mięsa w marynacie. Dzięki temu delikatne drobiowe mięso nabiera wyjątkowych i nieporównywalnie wybornych walorów smakowych, aromatycznych, ale również wizualnych. To wszystko w połączeniu z ziemniakami – w naszej propozycji również ogórkami kiszonymi – to kompozycja idealna na obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczne będzie naczynie żaroodporne, garnek oraz piekarnik – do dzieła!
60 min 2 porcje
Składniki – pieczone podudzia kurczaka z ziemniakami
- Podudzia kurczaka – 4 sztuki
- Ogórki kiszone – podobnie 4 sztuki
- Ziemniaki – około 0.5 kg
- Czosnek – 1 ząbek
- Tymianek – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Chili – 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij przynajmniej 2-3 godziny wcześniej – najlepiej wieczorem poprzedniego dnia – od umieszczenia mięsa w marynacie. W tym celu bardzo dokładnie opłucz kurczaka pod bieżącą wodą i pozostaw do obcieknięcia – możesz sobie w tym pomóc papierowym ręcznikiem.
Następnie obierz i posiekaj drobno ząbek czosnku, a w odpowiednio dużym naczyniu umieść 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj do niej czosnek oraz pozostałe przyprawy: po jednej łyżeczce tymianku, słodkiej papryki i kurkumy oraz 1/2 łyżeczki chili. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki rozłożyły się jak najbardziej równomiernie w marynacie.
Posól i delikatnie popieprz następnie kurczaka – umieść go w marynacie bardzo dokładnie obtaczając mięso w przyprawach. Pozostaw je tak pod przykryciem w lodówce na kilka godzin – najlepiej oczywiście na całą noc. Gdy mięso będzie już gotowe przełóż je do naczynia żaroodpornego wraz z całą pozostałą marynatą.
Rozgrzej następnie piekarnik do 180 stopni i umieść w nim naczynie z mięsem. Piecz podudzia przez około 45 minut – warto to jakiś czas polać mięso z wierzchu powstałym sosem lub nawet delikatnie wodą. W międzyczasie zagotuj w garnku lekko osoloną wodę, a ziemniaki obierz i bardzo dokładnie umyj.
Dodaj je do wrzącej wody i gotuj przez około 15-20 minut w zależności od wielkości oraz mocy ognia. Pod koniec gotowania możesz sprawdzać gotowość ziemniaków nakłuwając je delikatnie. Gotowe ziemniaki przełóż na talerze – możesz je również ugnieść i podać jako puree – warto polać je delikatnie sosem z mięsa. Dodaj do każdej porcji po dwa podudzia oraz ogórki kiszone – smacznego!