Pikantna tortilla z kurczakiem to jedno z tych dań, obok których ciężko przejść obojętnie. Mnogość składników i przypraw poparta dodatkowo ostrym sosem wydobywa z potrawy nieskończone ilości smaków i aromatów. Cienko krojone, delikatne mięso drobiowe, całe mnóstwo warzyw i wspaniałe placki tortilli to kompozycja idealna. Pozycja wręcz obowiązkowa dla każdego miłośnika ostrych smaków – sos “Pierun” od Ostrych Dziejów sprawdzi się tu idealnie. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie dwie patelnie – do dzieła!
30 min 2 porcje
Składniki – pikantna tortilla z kurczakiem
- Placki tortilli – 2 sztuki
- Filet z kurczaka – 1 sztuka (około 200-250 gram)
- Cebula – podobnie 1 sztuka (niewielka)
- Sałata – kilka liści
- Kukurydza – 70 gram
- Czerwona fasola – podobnie 70 gram
- Czerwona papryka – podobnie 70 gram
- Korniszony – 25 gram
- Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Curry – podobnie 1/2 łyżeczki
- Czosnek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Ostry sos “Pierun” – Ostre Dzieje
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj dokładnie filet z kurczaka i pokrój go w zależności od upodobania w kostkę lub nieco większe kawałki. My proponujemy kilku centymetrowe cienkie plasterki – cudownie skomponują się z całością potrawy.
Tak przygotowanego kurczaka umieść w miseczce wraz z łyżeczką oliwy z oliwek. Następnie dodaj do niej również po połowie łyżeczki ostrej papryki, słodkiej papryki, curry oraz suszonego czosnku. Wszystko bardzo solidnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut do przegryzienia.
W międzyczasie możesz obrać i pokroić w cienkie półksiężyce cebulę. Kilka liści sałaty – tak aby ich powierzchnia pozwoliła zakryć większą część placków tortilli – oddziel od reszty i solidnie przepłucz pod bieżącą wodą.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w cienkie paski o długości około 2 centymetrów. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odcedź od zalewy, a korniszony pokrój w drobne plasterki lub kostkę. Przygotowane wcześniej mięso umieść na rozgrzanej patelni i smaż po około 2 minuty z każdej strony.
Po tym czasie dodaj na patelnię cebulę oraz paprykę – przesmaż całość jeszcze około 5 minut. Dodaj następnie do całości kukurydzę oraz czerwoną fasolę – smaż przez kolejne 2-3 minuty co jakiś czas mieszając zawartość patelni.
W międzyczasie na osobnej patelni – suchej – podgrzej placki tortilli, każdy po około 30 sekund. Wyłóż je następnie na talerze i posmaruj sosem – jego obfitość zależy oczywiście od personalnych upodobań. W naszym przepisie wykorzystaliśmy mega ostry sos “Pierun” od Ostrych Dziejów – idealny dla miłośników ostrych smaków.
Następnie ułóż na tortilli liście sałaty i wyłóż na nie gotową zawartość patelni. Na koniec dodaj do całości podzielone na pół pokrojone korniszony i zawiń tortille, tak aby ciasto objęło szczelnie wszystkie składniki. Podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – na ciepło i ostro smakuje najlepiej – smacznego!