Pikantna zupa meksykańska to niezwykle atrakcyjna pod względami smakowymi i aromatycznymi propozycja obiadowa. Dzięki szerokiemu zestawowi składników każdy z pewnością znajdzie tutaj coś dla siebie i z wielką chęcią wypróbuje przepis. Dodatkowo zastosowanie wyrazistych przypraw i papryczki chili zapewnia potrawie nico ostrzejszego charakteru. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny podawana najlepiej ze świeżym pieczywem. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia oraz duży – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
70 min 6 porcji
Składniki – pikantna zupa meksykańska
- Mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) – 500 g
- Ziemniaki – 5 średnich sztuk
- Kukurydza – 250 ml (wraz z zalewą)
- Czerwona fasola – 400 ml (wraz z zalewą)
- Biała fasola – 400 ml (wraz z zalewą)
- Krojone pomidory – 400 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Woda – 1 litr
- Bulion wołowy – 500 ml
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Papryczka chili – 1/2 niewielkiej sztuki (około 3-4 cm)
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Kmin rzymski – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w cienkie piórka cebulę, a czosnek posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę – rozgrzej solidnie dużą patelnię. Umieść na niej najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj następnie na patelnię czosnek, podsmaż kolejne 2 minuty – zmniejsz ogień.
W międzyczasie przypraw mięso mielone solidną szczyptą soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oraz kurkumą. Posiekaj również w plasterki lub nieco drobniej papryczkę chilli. Dodaj ją następnie na patelnię wraz z przygotowanym mięsem. Smaż całość przez około 10 minut co jakiś czas mieszając, tak aby mięso zarumieniło się równomiernie.
W międzyczasie obierz i pokrój w niewielką kostkę ziemniaki. Czerwoną paprykę pokrój natomiast w krótkie, cienkie paseczki. Rozgrzej następnie nieco oliwy w dużym garnku i dodaj do niego przygotowane przed chwilą warzywa. Pozostaw je tak na około 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj do garnka gotową już zapewne zawartość patelni.
Następnie w osobnym naczyniu umieść 500 ml bulionu wołowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz pozostałe przyprawy. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i przelej do garnka z zupą wraz z dodatkowym 1 litrem wody. Gotuj całość około 15 minut do miękkości ziemniaków.
Pod koniec tego czasu dodaj do garnka kukurydzę, krojone pomidory, czerwoną i białą fasolę – koniecznie wraz z zalewą. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu na ostatnie 15 minut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki. Gotową zupę przełóż na talerze lub do miseczek – każdą porcję przyozdób natką i podawaj do spożycia – smacznego!