Pikantna zupa meksykańska z wołowiną to bardzo wyjątkowa pod względami smakowymi, ale również wizualnymi potrawa. Danie prezentuje się bardzo atrakcyjnie i z pewnością zainteresuje nawet najbardziej wymagających. Mięso wołowe w połączeniu z szerokim bukietem warzyw i niesamowicie wyrazistych przypraw sprawia, że zupa zyskuje niesamowicie wyjątkowych smaków i aromatów. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – około 5 litrowy – garnek, do dzieła!
45 min 6 porcji
Składniki – pikantna zupa meksykańska z wołowiną
- Mięso mielone wołowe – 400 g
- Czerwona fasola – podobnie 400 g
- Krojone pomidory – podobnie 400 g
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
- Kukurydza – 200 g
- Bulion (ulubiony) – 250 ml
- Woda – 750 ml
- Ziemniaki – 2-3 średnie sztuki
- Marchew – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Kminek – 1/2 łyżeczki
- Chili – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w kosteczkę cebulę – rozgrzej solidnie oliwę w głębokim garnku. Ząbki czosnku również obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Korzeń imbiru natomiast zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach. Dodaj do garnka najpierw cebulę – podsmaż 3-4 minuty na średnim ogniu do zeszklenia.
Zmniejsz ogień i dodaj do garnka czosnek oraz imbir – podsmaż kolejne kilka minut. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę ziemniaki – marchewkę natomiast w cienkie podłużne paseczki. Umieść następnie w garnku mięso mielone, dokładnie wymieszaj i pozostaw 5 minut do delikatnego zarumienienia co jakiś czas mieszając.
Dodaj następnie do garnka również przygotowane wcześniej warzywa – ponownie zamieszaj. Dodaj do pozostałych składników odsączoną fasolę oraz kukurydzę – całość zalej bulionem i wodą. Wszystko dokładnie wymieszaj, zagotuj i pozostaw kilka minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj do garnka krojone pomidory, koncentrat i wszystkie przyprawy.
Ponownie bardzo dokładnie wymieszaj zawartość garnka i pozostaw na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie posiekaj drobno natkę pietruszki i spróbuj zupy. W razie konieczności dopraw ją dodatkowo solą i pieprzem. Gotową zupę rozłóż na porcje, przyozdób obficie natką i podawaj do spożycia – smacznego!