Pikantna zupa tajska to wyjątkowo atrakcyjna propozycja dla wszystkich miłośników potraw o nieco ostrzejszym charakterze. Cudowna kompozycja mięsa drobiowego, ryżu i starannie dobranych przypraw to gwarancja cudownych smaków i aromatów. Całość dodatkowo przygotowana z mlekiem kokosowym i podana na ciepło zaspokoi z pewnością wszystkich wielbicieli pikantnych potraw. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek i patelnia – zaczynajmy!
100 min 5-6 porcji
Składniki – pikantna zupa tajska
- Filet kurczaka – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze
- Ryż – 200 g
- Mleko kokosowe – podobnie 200 ml
- Cebula – 2 sztuki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 20 cm
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Ostra papryczka (na przykład chili) – podobnie około 2 cm
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Cytryna lub limonka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonania przepisu rozpocznij od przygotowania bulionu – w tym celu obierz i bardzo dokładnie umyj włoszczyznę – cebulę lekko opal nad palnikiem. Umieść następnie warzywa w dużym – najlepiej około 5 litrowym – garnku wraz z około 2 litrami chłodnej wody i wstaw na średni gaz. Dodaj do niego również po dwie sztuki liścia laurowego i ziela angielskiego, dopraw solą i pieprzem i pozostaw od momentu zagotowania na niewielkim ogniu przez około 60 minut.
Pod koniec tego czasu obierz i pokrój w piórka drugą cebulę. Ząbki czosnku i imbir możesz bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w cienkie podłużne paski, a ostrą papryczkę w plasterki. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę i czosnek – podsmaż kilka minut do zeszklenia.
W międzyczasie pokrój filet z kurczaka w paseczki – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu. Dodaj wszystkie przygotowane w ten sposób składniki na patelnię i podmaż na średnim ogniu do odpowiedniego zarumienienia mięsa. Z gotowego już zapewne bulionu usuń wszystkie składniki – w zależności od osobistych preferencji możesz pozostawić w zupie marchew.
Dodaj następnie do garnka całą zawartość patelni i podgotuj całość przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodaj do garnka mleczko kokosowe i sos sojowy – gotuj ostatnie 10 minut, a w międzyczasie ugotuj ryż. Na koniec dodaj do zupy kilkanaście kropel wyciśniętego soku z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem w miseczkach lub talerzach najlepiej od razu po przygotowaniu – smacznego!