Pizza Hawajska na tortilli to bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie domowej pizzy nieco innej od pozostałych. Wykorzystanie placka tortilli jako podstawy sprawia, że nabiera ona nowego oraz wyjątkowego zarówno wyglądu, jak i smaku. Dodatkowo kompozycja szynki z ananasem na pizzy hawajskiej (wzbudzająca wiele kontrowersji) uwalnia masę pozytywnym doznań smakowych. Do przygotowania potrawy konieczny będzie jedynie piekarnik, w którym upieczemy naszą pizzę.
30 min 4 porcje
Składniki – Pizza Hawajska na tortilli
- Tortilla (wieloziarnista lub pszenna) – 1 placek
- Ananas – 2-3 plastry (około 100 gram)
- Szynka konserwowa – podobnie 2-3 plastry (około 40 gram)
- Ser żółty – 70 gram
- Koncentrat pomidorowy – 40 gram
- Natka pietruszki (suszona) – szczypta
- Bazylia – podobnie szczypta
- Oregano – podobnie szczypta
- Tymianek – podobnie szczypta
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Rozpocznij od przygotowania sosu – w tym celu wymieszaj w miseczce koncentrat pomidorowy z przyprawami. W naszym przepisie użyliśmy suszonej natki pietruszki, bazylii, oregano i tymianku – nie bój się zastosować swoich własnych, ulubionych przypraw ! Możesz również wykorzystać gotową mieszankę przypraw – wszystko wedle uznania. Dopraw dodatkowo całość solą i pieprzem (delikatnie) – bardzo dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany sos rozprowadź równomiernie po całej powierzchni placka tortilli. Dodatkowo oprósz całość startym żółtym serem. Następnie pokrój plasterki szynki konserwowej w kostkę – niezbyt drobną, aby nie zgubić jej smaku w końcowym efekcie potrawy.
Odkrój od ananasa plastry grube na około 1 centymetr – skrój je w kostkę. Następnie rozłóż na posmarowanej sosem tortilli kawałki szynki i ananasa. Możesz na koniec dodatkowo posypać pizzę pozostałym startym serem – dzięki temu składniki lepiej będą się jej trzymać.
Rozgrzej piekarnik i włóż do niego przygotowaną pizzę. W zależności od temperatury piekarnika konieczne jest nadzorowanie wyglądu potrawy. Piecz pizzę tylko do momentu roztopienia się sera. Pozostawienie jej na dłuższy czas w piekarniku może skutkować przypaleniem potrawy lub nawet zwęgleniem tortilli. Gotową pizzę wyjmij z piekarnika i podaj do spożycia – smacznego !