Placki kukurydziane to ciekawy – prosty i szybki w wykonaniu – pomysł na odmienienie i urozmaicenie tego powszechnego i często goszczącego w naszych kuchniach dania. Nie ma chyba nic cudowniejszego niż spróbowanie ulubionej potrawy w nowej odsłonie. Większość z nas z pewnością uwielbia różnego rodzaje placki, a dla tych, którzy nie próbowali nigdy ich wariacji z kukurydzą jest to pozycja obowiązkowa. Przepis jest przy tym niewymagający i bardzo szybki w wykonaniu – efekt za to wyjątkowy. Do przygotowania placków konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
20 min 7 sztuk
Składniki – placki kukurydziane
- Kukurydza – 130 gram
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Jajka – podobnie 2 sztuki
- Ostra papryczka – 1/3 niewielkiej sztuki
- Szczypiorek – pęczek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek odsącz solidnie kukurydzę najlepiej z wykorzystaniem sitka. Następnie skrój drobno nieco szczypiorku – pozostały warto wykorzystać do końcowego przyozdobienia placków – oraz posiekaj ostrą papryczkę – np. pepperoni lub chili, ale możesz oczywiście wykorzystać inną – swoją ulubioną.
Do osobnej miseczki wbij dwa jajka – dopraw solidną szczyptą soli i zdecydowanie mniejszą pieprzu – bardzo dokładnie rozmieszaj. Dodaj do miseczki mąkę i ponownie wszystko bardzo solidnie wymieszaj, tak aby uzyskać jak najbardziej jednolitą i gładką masę.
Dodaj następnie do powstałego ciasta wcześniej przygotowane kukurydzę, szczypiorek oraz papryczkę. Wszystko znów wymieszaj, tak aby dodane składniki rozprowadziły się w cieście jak najbardziej równomiernie.
Rozgrzej następnie patelnię – solidnie – to ważne, aby placuszki smażyły się szybko i nie przywierały. Wylewaj na nią z wykorzystaniem łyżki przygotowane ciasto, tak aby ukształtowały się z niego placuszki.
Dobieraj ilość ciasta, tak aby wystarczyło na 6-8 sztuk – nie powinny być zbyt grube, sugeruj się tym, aby składniki były nim w większej części zakryte. Smaż je do momentu zarumienienia – sprawdzaj co jakiś czas podważając placki – przewróć na drugą stronę i znów smaż do zarumienienia.
Gotowe placuszki zdejmuj z patelni i zastępuj je kolejnymi do wyczerpania ciasta. Danie podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu przyozdobione posiekanym szczypiorkiem. Jako dodatek świetnie będzie pasował do nich jogurt naturalny – smacznego!