Placuszki bananowe to idealna wręcz propozycja na lekkie – dietetyczne – śniadanie. Mało skomplikowana lista składników i stosunkowo łatwy proces przygotowania nie powinny nikogo zmylić – danie jest pyszne. Placuszki są bardzo delikatne i pełne naturalnej – nie nazbyt intensywnej – słodyczy bananów. Świetnie sprawią się jako posiłek na początek dnia – każdy miłośnik różnego rodzaju placków powinien koniecznie ich skosztować. Jako dodatek świetnie skomponują się z nimi świeże owoce – my polecamy gorąco truskawki lub borówki. Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, aby jako dodatek zastosować również na przykład cukier puder – danie stanie się jednak wtedy nieco mniej lekkie. Do ich przygotowania konieczny będzie blender, mikser oraz patelnia – zaczynajmy!
15 min 1 porcja
Składniki – placuszki bananowe
- Banan – 1 sztuka
- Jajka – 2 sztuki
- Oliwa z oliwek
- Truskawki – opcjonalnie
- Borówka – również opcjonalnie
- Cukier puder – również opcjonalnie
Przygotowanie
Na początek umyj, obierz i zblenduj banana – najlepiej z wykorzystaniem blendera typu “żyrafa” – na jak najbardziej jednolita masę. Ważne, aby nie pozostały żadne większe kawałki owocu, które mogą utrudnić formowanie placuszków.
Następnie do osobnego naczynia wbij dwa jajka – zmiksuj je do uzyskania puszystej piany, około 2-3 minuty. Z wykorzystaniem widelca dodawaj systematycznie do naczynia po trochu wcześniej przygotowanego banana. Staraj się cały czas delikatnie mieszać zawartość, aby składniki równomiernie się połączyły.
Rozgrzej następnie na patelni oliwę i dodawaj na nią – łyżką lub bezpośrednio z naczynia – odpowiednią ilośc ciasta, aby uformować placuszki. W zależności od wielkości patelni całe ciasto powinno wystarczyć na 2-3 tury smażenia.
Każdy z placuszków smaż – i tu znów, w zależności od wielkości i grubości ciasta wylanego na patelnię – po kilka minut z każdej strony. Ważne, aby ładnie, równomiernie zarumieniły się na złoto – zdejmuj je następnie z patelni i zastępuj kolejnymi.
Gotowe placuszki podawaj od razu do spożycia z ulubionymi owocami lub cukrem pudrem. Świetnie sprawdzą się rownież na zimno jako drugie śniadanie – na przykład do pracy – smacznego!