Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to bardzo klasyczna i jedna z pyszniejszych propozycji obiadowych. Delikatne, duszone w bulionie wraz z cebulą mięso wieprzowe cieżko porównywać z czymkolwiek innym. Całość podana z ulubionymi dodatkami obiadowymi składa się na jeden ze wspanialszych posiłków. Dodatkowo danie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie w wykonaniu co sprawia, że jest wyjątkowo atrakcyjne i często gości w naszych kuchniach. Do przepisu konieczne będą jedynie dwie patelnie – większa i mniejsza – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka
- Cebula – 2 sztuki
- Bulion (wołowy lub drobiowy) – 250 ml
- Śmietana – 100 ml
- Mąka – 2 łyżeczki
- Masło – podobnie 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj polędwiczkę i osusz ją papierowym ręcznikiem. Pokrój ją następnie w plastry o grubości około 1-2 cm. Każdy z nich przypraw następnie solą i pieprzem po obydwu stronach. Na koniec przygnieć dłonią każdy kawałek polędwiczki, tak aby nieco je rozbić. Następnie obierz i pokrój w półksiężyce cebule.
Na dwóch osobnych patelniach rozgrzej następnie po łyżeczce masła i dodatku oliwy. Na pierwszej z nich umieść plastry polędwiczek i pozostaw na średnim ogniu – po około 2-3 minuty na każdą stronę. W międzyczasie na drugiej patelni umieść przygotowaną cebulę i podsmaż ją około 5 minut do zeszklenia. Gdy polędwiczki zarumienią się odpowiednio z obydwu stron dodaj na patelnię 250 ml bulionu.
Gotową cebulę przełóż również na patelnię z mięsem – zmieszaj zawartość – pozostaw na wolnym ogniu pod przykryciem na około 10-15 minut. Pod koniec tego czasu dodaj na patelnię śmietanę wymieszaną w osobnym naczyniu z niewielką ilością sosu. W razie konieczności i zgodnie z własnymi upodobaniami możesz również zagęścić nieco sos z wykorzystaniem mąki.
Gotowe polędwiczki rozłóż na talerze wraz z sosem. Najlepszymi dodatkami będą tutaj ziemniaki lub kasza oraz dowolne surówki czy sałatki. Świetnie sprawdzą się również podsmażone na maśle pieczarki, a nawet pieczywo. Polędwiczki gotowe – smacznego!