Potrawka z indyka to bardzo prosta, szybka w przygotowaniu i jednocześnie niesamowicie smakowita propozycja obiadowa. Delikatne mięso drobiowe, ulubione warzywa i wyrazisty sos sprawią, że danie z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. Podane z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, kaszą lub ryżem – z powodzeniem sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie duża, głęboka patelnia – zaczynajmy!
40 min 4 porcje
Składniki – potrawka z indyka
- Mięso z indyka (filet lub udko) – 500 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cukinia – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Marchew – 2 sztuki
- Seler naciowy – podobnie 2 łodygi
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Śmietana 18% – 100 ml
- Bulion (warzywny lub drobiowy) – około 500 ml
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania mięsa z indyka. Niezależnie od wykorzystywanego rodzaju umyj je bardzo dokładnie, oczyść i pokrój w niewielkie – najlepiej nieregularne kawałki. Dopraw następnie niezbyt intensywnie solą i pieprzem – rozgrzej solidnie patelnię.
W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno. Łodygi selera w zależności od grubości pokrój w plasterki lub nieco drobniej. Umieść następnie przygotowaną cebulę na patelni i podsmaż 3-4 minuty na średnim ogniu do zeszklenia.
Po tym czasie dodaj na patelnię również czosnek i seler – zmniejsz ogień – smaż kolejne 5 minut. W międzyczasie umyj i pokrój w paseczki czerwoną paprykę, marchew w zależności od jej wielkości pokrój w plasterki lub półplasterki. Cukinię zależnie od osobistych preferencji obierz i pokrój w kosteczkę.
Dodaj teraz na patelnię przygotowane wcześniej mięso i podsmaż kilka minut co jakiś czas mieszając zawartość do zarumienienia wszystkich kawałków. Po tym czasie umieść na patelni wszystkie przygotowane warzywa – smaż na niewielkim ogniu około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Dodaj następnie na patelnię bulion oraz przyprawy – po 1/2 łyżeczki majeranku, kurkumy oraz słodkiej i ostrej papryki. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem 15 minut. Pod koniec tego czasu dodaj do całości śmietankę i posiekaną natkę pietruszki – gotowe – podawaj z ulubionymi dodatkami obiadowymi – smacznego!