Pulpeciki z indyka w sosie słodko-ostrym to bardzo interesują i z całą pewnością godna wypróbowania propozycja obiadowa. Delikatne mięso drobiowe wraz z wyrazistymi przyprawami idealnie sprawdzą się w tym przypadku – po prostu pycha! Dodatkowo zastosowanie ulubionych warzyw i przepysznego sosu każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Danie jest przy tym wszystkim bardzo sycące i podane z ulubionymi dodatkami obiadowymi z powodzeniem może stać się posiłkiem dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – do dzieła!
45 min 4 porcje
Składniki – pulpeciki z indyka w sosie słodko-ostrym
- Mięso mielone (z indyka) – 500 g
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 niewielka sztuka
- Cukinia – podobnie 1 niewielka sztuka
- Ananas – 3 plastry
- Pomidory krojone – 400 ml
- Bułka tarta – 2 łyżki
- Mąka pszenna – podobnie 2 łyżki
- Bazylia – 1 łyżeczka
- Sos słodko-ostry (u nas słodko-ostra przyprawa w płynie od Qulino) – 4 łyżki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od obrania i pokrojenia w kosteczkę cebuli. Podsmaż ją następnie przez 3-4 minuty na średnim ogniu do zeszklenia. W międzyczasie obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno ząbek czosnku. Dodaj go również na patelnię, zmniejsz ogień i smaż kolejne 2 minuty.
Po tym czasie przełóż zawartość patelni do osobnej miseczki, dodaj do niej mięso indyka, po dwie łyżki bułki tartej i sosu słodko-ostrego, posiekaną drobno natkę pietruszki, wbij jajko, przypraw nieco solą i pieprzem, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj. Rozgrzej solidnie dużą patelnię, a powstałej w miseczce masy zacznij formować pulpeciki.
Warto zwilżyć wcześniej nieco dłonie – gotowe pulpeciki możesz (niekoniecznie) obtoczyć w mące – układaj na patelni i smaż po kilka minut z każdej strony do delikatnego zarumienienia. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie paseczki marchew, a cukinię w niezbyt dużą kosteczkę. Czerwoną paprykę skrój podobnie do marchwi, a plastry ananasa w kostkę.
Gdy już wszystkie pulpeciki będą gotowe zdejmij je z patelni i odsącz z tłuszczu z wykorzystaniem papierowych ręczników. Umieść następnie na patelni wszystkie przygotowane wcześniej warzywa i podsmaż je na średnim ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie zalej całość krojonymi pomidorami, dodaj bazylię, kolejne 2 łyżki sosu słodko-ostrego – bardzo dokładnie zamieszaj – umieść na patelni również pulpeciki i duś pod przykryciem 10 minut. Na koniec dodaj pokrojone ananasy, pozostałą część posiekanej natki pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!