Pulpety w sosie chrzanowym to bardzo wyjątkowa – szczególnie pod względami smakowymi – potrawa. Jest jednocześnie bardzo prosta i szybka w wykonaniu – nikomu z pewnością nie sprawi najmniejszych problemów. Delikatne, gotowane w bulionie pulpety są wprost przepysznym pomysłem na obiad. Całość podana w bardzo wyrazistym i intensywny sosie chrzanowym sprawia, że danie z pewnością zasmakuje każdemu. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie odpowiednio duży garnek – zaczynajmy!
30 min 8 sztuk
Składniki – pulpety w sosie chrzanowym
- Mięso mielone (najlepiej wieprzowe) – 400 g
- Bułka (kajzerka) – 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Bulion – 250 ml
- Śmietana – 3 łyżki
- Chrzan – podobnie 3 łyżki
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek – chwilę przed przystąpieniem do dalszego wykonania przepisu – umieść w niedużej miseczce bułkę i zalej ją mlekiem do namoczenia. W międzyczasie możesz obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę cebulę – dobrym sposobem jest również starcie jej na tarce – oraz przecisnąć przez praskę ząbki czosnku.
Umieść je następnie w odpowiednio dużej miseczce wraz z rozmoczoną bułką. Dodaj do nich mięso mielone, słodką i ostrą paprykę oraz tymianek. Wszystko to delikatnie dopraw solą i pieprzem oraz wbij do środka jajko. Wymieszaj następnie bardzo dokładnie zawartość miseczki, tak aby wszystkie składniki rozłożyły się jak najbardziej równomiernie.
W osobnym garnku zagotuj teraz bulion i przystąp do lepienia pulpetów. W tym celu nabieraj z miseczki nieco jej zawartości – najlepiej tyle, aby swobodnie formowały się wewnątrz dłoni. Gotowe pulpety umieszczaj w bulionie – czynność powtarzaj do wykorzystania całej zawartości miseczki.
Pulpety gotuj około 15-20 minut w zależności od ich wielkości. Po tym czasie wyjmij je z garnka i pozostaw na razie na boku. Do pozostałego bulionu dodaj teraz chrzan oraz sukcesywnie cały czas mieszając śmietanę – pozostaw do zagotowania. W międzyczasie posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj również do garnka.
Po zagotowaniu spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. W zależności od upodobania możesz zagęścić nieco sos z wykorzystaniem mąki. Gotowe pulpety rozłóż na porcje wraz z ulubionymi dodatkami obiadowymi. Całość obficie polej dodatkowo sosem chrzanowym i podawaj do spożycia – smacznego!