Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to bardzo wyjątkowa, wprost przepyszna propozycja obiadowa. Delikatne mięso drobiowe uformowane w cudowne pulpety o niesamowicie wyrazistym smaku każdemu przypadnie do gustu. Całość podana w aromatycznym sosie pomidorowym to kompozycja idealna. Jest to jednocześnie jedna z naszych ulubionych pozycji obiadowych i szczerze wszystkim ją polecamy. Dodatkowo wykorzystanie ziemniaków, kaszy lub ryżu pozwala na uzyskanie w pełni sycącego posiłki idealnego na obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
45 min 4 porcje
Składniki – pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Mięso mielone z indyka – 500 g
- Cebula – 2 sztuki
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Bulion (warzywny lub drobiowy) – 250 ml
- Pomidory krojone – podobnie 250 g
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Mąka pszenna – podobnie 2 łyżki
- Bułka tarta – podobnie 2 czubate łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – 2 cm
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Koperek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i przeciśnij przez praskę jeden z ząbków czosnku. Następnie obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach jedną z cebul. Umieść następnie przygotowane składniki w miseczce wraz z bułką tartą, solidną szczyptą słodkiej i ostrej papryki oraz mięsem mielonym. Na koniec wbij jajko i wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się jak najbardziej równomiernie.
Obierz następnie i pokrój w półksiężyce drugą cebulę, a ostatni ząbek z czosnku posiekaj bardzo drobno. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach korzeń imbiru – rozgrzej bardzo solidnie patelnię. Dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj następnie na patelnię przygotowane czosnek i imbir – zamieszaj i pozostaw na kolejne 2 minuty.
Możesz już teraz zacząć formować kotleciki i układać je na patelni. Najlepiej ugnieść je solidnie w dłoniach – ich wielkość jest oczywiście uzależniona od osobistych preferencji. Kotleciki smażymy przez około 5 minut co jakiś czas mieszając, aby zarumieniły się równomiernie z każdej strony. Po tym czasie dodaj na patelnie bulion, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez 15-20 minut. Pod koniec tego czasu posiekaj koperek i sprawdź smak potrawy. W razie konieczności możesz delikatnie doprawić ją solą i pieprzem oraz zagęścić sos z wykorzystaniem mąki. Gotowe danie przełóż na talerze, posyp koperkiem i podawaj do spożycia z ulubionymi dodatkami obiadowymi – smacznego!