Racuchy z jabłkami to jedna ze smaczniejszych i bardziej atrakcyjnych propozycji przygotowania placuszków na słodko. Są wyśmienite pod każdym możliwym względem – delikatne, puszyste i słodziutkie. Świetnie sprawdzą się jako pożywne i w pełni wartościowe śniadanie, ale równie dobrze możemy wykorzystać je jako danie obiadowe. Bardzo dobrze smakują również na zimno co sprawia, że idealnie pasują do drugiego śniadania, które zazwyczaj musimy spożywać poza domem. Ważnym – jeśli nie najistotniejszym – elementem wykonania przepisu jest dobór odpowiednich jabłek. Dla miłośników bardziej “wytrawnych” smaków świetnie nadadzą się odmiany kwaśne. Zastosowanie słodkiej odmiany jabłek nadaje im natomiast naturalnej słodyczy – pyszne! Do ich przygotowania konieczny będzie jedynie mikser i patelnia – do dzieła!
30 min 15 sztuk
Składniki – racuchy z jabłkami
- Jabłka – 2 sztuki
- Jajka – podobnie 2 sztuki
- Mąka pszenna – 250 gram
- Mleko – podobnie 250 ml
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- Soda – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Cukier puder – opcjonalnie
Przygotowanie
Do odpowiednio dużej – aby pomieścić wszystkie składniki i umożliwić ich późniejsze zmiksowanie – przesyp 250 gram mąki pszennej. Następnie dodaj do niej po pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody – bardzo dokładnie wymieszaj.
Dolej do miseczki mleko oraz wbij dwa jajka i zmiksuj wszystko na jak najbardziej jednolitą i gładką masę. Postaraj się upewnić, że nie pozostały żadne większe kawałki sklejonej mąki. Umyj następnie jabłka, obierz je i pokrój w drobną – im drobniejsza tym lepiej – kosteczkę.
Tak przygotowane jabłka dodaj również do miseczki i wszystko ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Rozgrzej teraz solidnie na patelni niewielką ilość oliwy – przystąp do smażenia racuchów.
W tym celu wylewaj – najlepiej z wykorzystaniem odpowiednio dużej łyżki lub wprost z miseczki jeśli została do tego przystosowana – ciasto na patelnię. Jeśli wykorzystujesz większą patelnię swobodnie możesz smażyć po kilka sztuk racuchów jednocześnie.
Po przelaniu ciasta na patelnię smaż każdego z racuchów około 1.5-2 minuty do momentu zarumienienia od spodu. Powinien wtedy pozwolić się bez trudu przerzucić na drugą stronę – smaż tak kolejne 1-1.5 minuty – nieco krócej niż za pierwszym razem. W razie konieczności uzupełniaj co jakiś czas oliwę na patelni – w niewielkich ilościach.
Po usmażeniu wszystkich racuchów i przełożeniu ich na talerze posyp – oczywiście zgodnie z własnymi preferencjami – cukrem pudrem – najlepiej przez sitko. Najlepiej będą smakowały zaraz o przygotowaniu – jeszcze ciepłe – ale świetnie sprawdzą się również jako późniejszy posiłek bez konieczności podgrzewania – smacznego!