Roladki z szynką i serem to świetny pomysł na przygotowanie pysznego dodatku obiadowego lub przekąski imprezowej. Danie jest niesamowicie proste i równie szybkie w przygotowaniu. Po kilku minutach jest gotowe do spożycia, a podane z ulubionym sosem każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie składniki – zaczynajmy – do dzieła!
15 min 15 sztuk
Składniki – roladki z szynką i serem
- Placki tortilli (ulubione) – 2 sztuki
- Szynka (również ulubiona) – 100 g (4 plastry)
- Ser żółty – podobnie 100 g
- Serek śmietankowy (najlepiej puszysty) – podobnie 100 g
- Ogórek zielony – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Sałata lodowa – 5-6 dużych liści
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania warzyw. W tym celu bardzo dokładnie umyj ogórka i w zależności od upodobań, a przede wszystkim od grubości skórki obierz go. Pokrój go następnie w cienkie plasterki, które z kolei podziel na ćwiartki. Czerwoną paprykę również dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kosteczkę – około 1 centymetrową.
Z sałaty lodowej oddziel 5-6 dużych liści i również opłucz, a następnie pozostaw do obcieknięcia. Plasterki szynki w kostkę podobną wielkością do papryki, a ser żółty w zależności od osobistych preferencji zetrzyj na tarce lub po prostu pokrój na mniejsze kawałki.
Rozłóż następnie placki tortilli na płaskiej powierzchni i posmaruj je obficie serkiem śmietankowym. Możesz teraz w zależności od upodobania doprawić go delikatnie solą i pieprzem. Ułóż na nich następnie naprzemiennie kawałki sera i szynki, tak aby pokryły całość placków.
Na koniec posyp każdy z nich przygotowanymi wcześniej warzywami – postaraj się rozdzielić je jak najbardziej równomiernie. Każdy z placków zawiń następnie w dowolnym kierunku – im mocniej tym mniejsza szansa, że roladki będą się rozpadać. Zawinięte tortille pokrój następnie w około 1-2 centymetrowe plastry.
Tak powstałe roladki ułóż na talerzu – możesz je dodatkowo przyprawić oraz posypać szczypiorkiem. Pozostaw je najlepiej na jakiś czas w lodówce – najlepiej smakują schłodzone. Świetnym pomysłem będzie również przygotowanie ulubionego sosu do namaczania roladek przed spożyciem – gotowe – samcznego!