Roladki z tortilli to wspaniały pomysł na przygotowanie przekąsek – w szczególności imprezowych – podawanych na zimno. Całość jest niesamowicie prosta w wykonaniu i nie powinna dla nikogo stanowić problemu. Kompozycja ulubionego sera i szynki w połączeniu z konserwowymi warzywami i prostym sosem sprawia, że danie każdemu z pewności przypadnie do gustu. Dzięki podaniu na zimno świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa przygotowywana znacznie wcześniej. Roladki przy tym wszystkim prezentują się bardzo atrakcyjnie wizualnie, a do ich wykonania potrzeba jedynie składników – zaczynajmy!
20 min 4 sztuki
Składniki – roladki z tortilli
- Placki tortilli (najlepiej pszenne, ale nie jest to konieczne) – 4 placki
- Szynka (ulubiona) – 8 plasterków
- Ser żółty (ulubiony) – podobnie 8 plasterków
- Sałata lodowa – 4-5 liści
- Ogórek konserwowy – podobnie 4-5 niewielkich sztuk
- Papryka konserwowa – podobnie 4-5 niewielkich sztuk
- Serek śmietankowy (kremowy) – około 100 g
- Majonez – 4 łyżki
- Musztarda (ulubiona) – 2 łyżki
- Szczypiorek
Przygotowanie
Na początek oddziel i dokładnie umyj 4-5 liści sałaty lodowej – pozostaw do obcieknięcia. Ogórki konserwowe pokrój w cienkie plasterki – najlepiej krojone delikatnie pod kątem, aby były większe. Paprykę konserwową odsącz i pokrój w cienkie – około 2 cm – paseczki. Na koniec przygotowań składników posiekaj bardzo drobno szczypiorek.
Rozłóż następnie placki tortilli na równej, płaskiej powierzchni. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą bardzo dokładnie majonez i musztardę. Każdą z tortilli posmaruj następnie tak powstałym sosem – postaraj się zużyć na razie około jego połowę. Jako kolejną warstwę ułóż na plackach liście sałaty lodowej, a następnie plasterki sera żółtego i szynki.
Ważne, aby rozłożyć składniki mniej więcej równomiernie pomiędzy każdą tortillę. Posmaruj je następnie z wierzchu serkiem śmietankowym i pozostałym sosem. Na koniec rozsyp na jednym ze skrajów placków pokrojone ogórki, papryki i szczypiorek. Gotowe tortille zawiń w roladki – od strony ułożonych warzyw.
Dzięki temu znajdą się one w środku roladek. Gotowe roladki możesz podawać do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu lub przechować w lodówce – niezbyt długo. Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa podawana z ulubionymi sosami – smacznego!