Ryba po grecku to jedna z bardziej klasycznych polskich potraw o charakterze świątecznym. Większość z nas z pewnością co roku w okolicach Wigilii rozsmakowuje się tak przygotowanej rybie. Delikatny filet w towarzystwie wyraziście przygotowanych warzyw to kompozycja dostarczająca niezapomnianych smaków. Do wykonania przepisu konieczne będą najlepiej dwie patelnie, aby całość przepisu przygotowywać równolegle – do dzieła!
60 min 4 porcje
Składniki – ryba po grecku
- Filet z ryby (ulubionej białej) – około 800 g
- Marchew – 4 sztuki
- Pietruszka – 2 sztuki
- Por – około 10 cm
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Koncentrat pomidorowy – 150 g
- Bulion warzywny – 400 ml
- Mąka pszenna – 4 łyżki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od obrania i pokrojenia w cienkie piórka cebuli. Marchew, pietruszki i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora natomiast pokrój w plasterki – rozgrzej solidnie patelnię. Dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Umieść następnie na patelni pozostałe przygotowane warzywa i podsmaż kolejne 5 minut na niewielkim ogniu.
Po tym czasie wlej na patelnię bulion warzywny, dodaj liście laurowe i ziela angielskie – pozostaw na kolejne 10 minut pod przykryciem. Dodaj następnie na patelnię koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę – wszystko ponownie dokładnie wymieszaj i pozostaw na minimalnym ogniu na kolejne 10 minut.
W międzyczasie podziel rybę na niezbyt duże kawałki – około 3-4 cm. Dopraw każdy z nich solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Rozgrzej następnie drugą patelnię i smaż na niej rybę przez kilka minut z każdej strony do zarumienienia. Gotową rybę umieść następnie w odpowiednim naczyniu – na przykład żaroodpornym.
Przełóż następnie do naczynia również zawartość patelni i pozostaw do wystudzenia. Gotową rybę po grecku przykryj i umieść na dłuższą chwilę – najlepiej na noc – w lodówce. Podawaj ją do spożycia przyozdobioną świeżą natką pietruszki – smacznego!