Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Cudowna kompozycja ulubionej ryby – u nas dorade – pomidorów, oliwek i kaparów wraz z wyrazistymi przyprawami to gwarancja niezrównanych smaków i wyjątkowych aromatów. To wszystko sprawie, że potrawa nabiera niesamowitego, śródziemnomorskiego charakteru. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia i naczynie żaroodporne – zaczynajmy!
45 min 4 porcje
Składniki – ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami
- Filet ulubionej ryby (np. dorade) – ok. 500 g
- Passata Rustica od Melissa Primo Gusto – 350 g
- Suszone pomidory – 60 g
- Zielone oliwki – kilkanaście sztuk
- Kapary – 2 łyżeczki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/2 łyżeczki
- Bazylia – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania ryby – rozmroź ją dokładnie jeśli to konieczne i osusz z wykorzystaniem papierowych ręczników. Pokrój ją następnie na kilku centymetrowe kawałki – mogą być nieregularne. Dopraw następnie delikatnie każdy z kawałków solą i pieprzem.
Pokrój następnie suszone pomidory w cienkie, podłużne paseczki. Oliwki w zależności od upodobania pozostaw w całości lub pokrój w plasterki lub po prostu połówki. Kapary odsącz z zalewy, czosnek posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w piórka.
W osobnej miseczce wymieszaj 150 g Passaty Rustica ze wszystkimi przyprawami: słodką i ostrą papryką, tymiankiem, oregano i bazylią. Na rozgrzanej patelni krótko podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie zalej całość przecierem z pomidorów. Po chwili dodaj przygotowane wcześniej kawałki ryby oraz pokrojone suszone pomidory, oliwki oraz kapary.
Rybę obsmaż w sosie po kilka minut z każdej strony, a następnie przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Postaraj się rozmieścić je w naczyniu równomiernie – piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Danie podawaj najlepiej zaraz po przygotowaniu. Idealnie łączy się ze świeżym pieczywem lub innymi, ulubionymi dodatkami. Gotowe – smacznego!