Ryż po meksykańsku z tofu to wspaniały pomysł na wyborny bezmięsny obiad. Wyrazisty smak tej potrawy z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Mnogość zastosowanych składników oraz przypraw sprawia, że danie jest bardzo atrakcyjne zarówno pod względem smakowym, aromatycznym, jak i wizualnym. W zależności od upodobania możesz poprzez odpowiednie dawkowanie chili zmieniać jego ostrość. Dla każdego miłośnika tofu to obowiązkowa pozycja obiadowa. Do przygotowania przepisu konieczna będzie głęboki garnek, który pomieści wszystkie składniki – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – ryż po meksykańsku z tofu
- Ryż (ulubiony rodzaj – np. biały) – 100 gram
- Tofu (naturalne) – 150 gram
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Papryczka chili – podobnie 1 sztuka (zużyjesz około 1/4)
- Krojone pomidory – 100-150 gram
- Czerwona fasola – podobnie 100-150 gram
- Kukurydza – podobnie 100-150 gram
- Cebula – 2 sztuki
- Papryka wędzona – 1 łyżeczka
- Majeranek suszony – podobnie 1 łyżeczka
- Kolendra – kilka ziarenek
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę cebule. W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz – na przykład oliwę z oliwek. Dodaj do niego cebulę wraz z wędzoną papryką. Smaż tak na średnim ogniu 3-4 minuty mieszając co jakiś czas. Cebula powinna po tym czasie ładnie się zeszklić.
W międzyczasie umyj paprykę i pokrój w cienkie około 1-2 centymetrowe paski. Następnie posiekaj drobno papryczkę chili – ilość dobierz w zależności od upodobania do ostrego, my radzimy wykorzysta około 1/4 niedużej sztuki. Dodaj ją również do garnka, wymieszaj wszystko i zmniejsz ogień. Duś tak pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aby uniknąć przypalenia składników.
Następnie dobrze odsącz tofu – możesz do tego wykorzystać papierowe ręczniki. Pokrój je w około 1 centymetrową kostkę i dodaj do garnka. Zamieszaj całość bardzo dokładnie i pozostaw na wolnym ogniu pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie dodaj do garnka krojone pomidory, odsączoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę. W międzyczasie możesz już zagotować wodę na ryż. Pamiętaj o jej posoleniu – gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Dopraw całość pozostałymi przyprawami: chili, kolendrą i majerankiem. Ziarenka kolendry możesz przed dodanie delikatnie rozgnieść – to wydobędzie z niej wspaniały intensywny aromat. Wszystko znów bardzo dokładnie wymieszaj i duś dalej pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie spróbuj dania i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżo ugotowanym ryżem przyozdobione świeżą bazylią lub natką pietruszki – smacznego!