Ryż z tofu na ostro to niesamowicie ciekawa – nieco bardziej orientalna – wyjątkowo aromatyczna propozycja na przygotowanie posiłku świetnie nadającego się na obiad. Zastosowanie szerokiego zestawu składników o bardzo wyrazistym charakterze sprawia, że uzyskany finalnie efekt jest wprost nieziemski. Delikatne wędzone tofu podsmażone z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki nabiera wspaniałego smaku. Wszystko to podane w towarzystwie niesamowicie aromatycznego i niepowtarzalnego w smaku sosu – wyborne. Dodatkowo całość dania podana z ryżem – gorąco polecamy basmati – pozwala na uzyskanie pełnoprawnego, wyjątkowo smakowitego i nieco ostrzejszego dania. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – odpowiednio duża, aby pomieścić wszystkie składniki – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – ryż z tofu na ostro
- Ryż (biały lub basmati) – 100 gram
- Tofu wędzone – 160 gram
- Cebula Dymka – 1 sztuka
- Ostra papryczka (np. chili) – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Ostra papryka – 1 łyżeczka
- Sezam łuskany – podobnie 1 łyżeczka
- Erytrytol – podobnie 1 łyżeczka (płaska)
- Oliwa z oliwek
- Sól
Przygotowanie
Na początek odsącz solidnie tofu z wykorzystaniem papierowych ręczników. Pokrój je następnie w stosunkowo cienkie prostokątne kawałki – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią przygotowane tofu i przesmaż po kilka minut z każdej strony, tak aby odpowiednio się zarumieniło – na niezbyt dużym ogniu.
W międzyczasie posiekaj drobno jasną część cebuli i dodaj do tofu. Podobnie postąp z połową ostrej papryczki – może to być w zależności od osobistych preferencji chili, pepperoni lub inny jej rodzaj. Pozostałą część papryczki skrój w cienkie plasterki i dodaj do osobnej miseczki.
Następnie obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku – połowę dodaj na patelnię, a drugą do miseczki. Zamieszaj dokładnie zawartość patelni – koniecznie co jakiś czas przekładaj plasterki tofu na drugą stronę, aby uniknąć zbytniego ich przypieczenia.
Do miseczki z papryczką i czosnkiem dodaj również łyżkę sosu sojowego oraz po jednej łyżeczce ostrej papryki i erytrytolu. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie przelej powstały sos na patelnię – możesz dodatkowo wykorzystać niewielką ilość wody, aby jego część nie pozostała w miseczce.
Wymieszaj bardzo dokładnie całą zawartość patelni i smaż przez około 15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W międzyczasie możesz już przystąpić do gotowania ryżu – zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Posiekaj również szczypiorek, który na koniec wykorzystasz do udekorowania gotowych porcji dania.
Gdy ryż będzie już gotowy przełóż go na talerze lub do miseczek. Następnie przełóż na nie również gotową zawartość patelni – tofu oraz sos. Na koniec posyp obydwie porcje sezamem oraz wcześniej przygotowanym szczypiorkiem – gotowe – smacznego!