Sałatka grecka z fetą to jedna z bardziej popularnych i z pewnością pyszniejszych propozycji przygotowania tego uwielbianego przez większość z nas dania. Wyjątkowa kompozycja warzyw, smakowitego sera feta oraz cudownie aromatycznego i wyrazistego sosu to gwarancja wybornego smaku. Całość podana jako dodatek obiadowy lub samodzielny posiłek – najlepiej ze świeżym pieczywem – każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Do wykonania przypisu konieczne będą jedynie składniki i odpowiednio duża do pomieszczenia ich wszystkich miska – do dzieła!
20 min 4 porcje
Składniki – sałatka grecka z fetą
- Feta – 150 g
- Ogórek – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Pomidory koktajlowe – kilkanaście sztuk
- Oliwki (również ulubione) – podobnie kilkanaście sztuk
- Mix sałat (ulubiony) – 100 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Ocet winny – 1 łyżka
- Musztarda (ulubiona) – 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Kolendra – 1/2 łyżeczki
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij najlepiej od przygotowania sosu. W tym celu umieść w miseczce jedną łyżkę octu winnego oraz jedną łyżeczkę ulubionej musztardy. Obierz następnie i przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno ząbki czosnku – dodaj do miseczki.
Na koniec dopraw całość jedną łyżeczką suszonego oregano i bazylii, a także wyciśnij kilkanaście kropel soku z cytryny. Całość bardzo dokładnie wymieszaj – w zależności od upodobania dopraw dodatkowo solą i pieprzem – pozostaw na razie na boku. Ser feta pokrój w kosteczkę – około 1 centymetrową.
Ogórka obierz i pokrój w ćwiartki plasterków, a czerwoną paprykę w kostkę podobną wielkością do fety. Pomidorki koktajlowe pokrój w zależności od ich wielkości w plasterki lub połówki, a oliwki dodaj w całości lub przekrojone na pół. Mix ulubionych sałat opłucz bardzo dokładnie pod bieżącą wodą i pozostaw do obcieknięcia.
Wszystkie składniki umieść następnie w odpowiednio dużej miseczce, dodaj sos, wymieszaj delikatnie – gotowe. Możesz również w zależności od upodobania ułożyć składniki warstwowa na talerzu – efekt wizualny będzie wtedy zdecydowanie lepszy.
Całość pozostaw teraz na przynajmniej godzinę w lodówce – sałatka po delikatnym schłodzeniu smakuje zdecydowanie najlepiej. Podawaj ją jako dodatek do praktycznie dowolnego posiłku – z pewnością będzie się świetnie komponować. Możesz oczywiście wykorzystać ją jako samodzielny posiłek najlepiej podaną ze świeżym pieczywem – smacznego!