Sałatka grillowa to świetna pozycja na przygotowanie pysznego dania pasującego do praktycznie każdego innego posiłku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych – szczególnie na grillu. Starannie dobrane – lubiane przez wszystkich z nas – warzywa w towarzystwie sera sałatkowego i cudownego sosu to kompozycja idealne. Do wykonania przepisu potrzebne będą jedynie składniki i odpowiednio duża do ich wszystkich pomieszczenia miseczka – do dzieła!
20 min 4 porcje
Składniki – sałatka grillowa
- Sałata (ulubiona – najlepiej lodowa lub rzymska) – około 100 g
- Ser sałatkowy (ulubiony) – podobnie 100 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Ogórek zielony – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Seler naciowy (łodygi) – 2 sztuki
- Ogórki kiszone – podobnie 2 sztuki
- Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
- Suszone pomidory – 3-4 sztuki
- Musztarda miodowa – 1 łyżka
- Musztarda francuska – podobnie 1 łyżka
- Cytryna
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od bardzo dokładnego umycia pod bieżącą wodą i podzielenia na mniejsze, nierównomierne kawałki sałaty rzymskiej. Świetnie sprawdzi się tutaj praktycznie dowolna sałata – najlepiej komponującymi się jednak jest właśnie rzymska lub lodowa.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w zależności od upodobania w kostkę lub cienkie, podłużne paseczki. Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę lub cienkie półksiężyce, a zielonego ogórka w plasterki lub nieco drobniej – zależnie od wielkości. Marchewkę obierz i pokrój w podobnie jak paprykę w kostkę lub cienkie paseczki.
Łodygi selera naciowego pokrój w plasterki, a ogórki kiszone w kosteczkę lub plasterki jeśli są niewielkie. Pomidory koktajlowe przekrój na połówki, a suszone pomidory podziel na krótkie, podłużne paski. Ser sałatkowy pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj drobno. Umieść następnie wszystkie tak przygotowane składniki w dużej miseczce.
W osobnym naczyniu przygotuj następnie sos – dodaj najpierw po jednej łyżce musztardy miodowej i francuskiej. Dodaj następnie 3 łyżki oliwy z oliwek oraz po solidnej szczypcie soli i pieprzu – na koniec skrop całość sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodaj sos do pozostałych składników i wymieszaj bardzo dokładnie – gotowe – smacznego!