Sałatka meksykańska to potrawa o bardzo szerokiej ilości wariacji. Praktycznie każdy kto lubuje się w tego typu sałatkach ma jej swoją ulubioną wersję. W bardzo swobodny sposób można bowiem manipulować jej składem. Najistotniejsze wydaje się zachowanie wśród składników czerwonej fasoli, papryki oraz kukurydzy. W naszym wydaniu konieczny jest również ananas. Dodatek makaronu można oczywiście pominąć lub zastąpić mięsnym zamiennikiem w postaci kurczaka. Gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na tą wyśmienitą sałatkę. Do jej przygotowania konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania makaronu oraz odpowiednio duża miska do wymieszania wszystkich składników – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – sałatka meksykańska
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Czerwona fasola – 250 gram
- Ananas – podobnie 250 gram
- Kukurydza – 140 gram
- Makaron – 100 gram
- Ser żółty – 50 gram
- Majonez – 2 łyżki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zagotuj wodę w garnku, lekko ją osól i ugotuj makaron. Jeśli preferujesz makaron al dente w sałatkach odejmij od czasu gotowania podanego na opakowaniu 2 minuty – powinno wystarczyć. Gotowy makaron odcedź na sitku, przelej solidnie zimną wodą, aby uniknąć jego posklejania i pozostaw do wystygnięcia.
W międzyczasie umyj i pokrój w około 1 centymetrową kosteczkę czerwoną paprykę. Umieść ją w osobnej, odpowiednio dużej miseczce, takiej aby zmieściły się w niej wszystkie składniki. Następnie odsącz czerwoną fasolę i kukurydzę – dodaj do miseczki. Całość delikatnie posól i popieprz – wymieszaj.
Jeśli korzystasz z ananasa z puszki pokrój plastry w mniejsze kawałki – również około 1 centymetrowe. W przypadku świeżego ananasa łatwiej będzie pokroić go w kosteczkę. Żółty ser natomiast zetrzyj na tarce o grubych oczkach – dodaj wszystko do pozostałych składników.
Na koniec przesyp do miski przestudzony makaron, dodaj 2 łyżki majonezu i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Spróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem – gotowe. Sałatkę podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu bezpośrednio w miseczce, w której były mieszane składniki. Możesz oczywiście wyłożyć ją na mniejsze salaterki – smacznego!