Sałatka ogórkowa z makaronem to jedna z naszych ulubionych pozycji wśród dodatków obiadowych. Cudowne połączenie delikatnego serka ogórkowego, jogurtu i majonezu to gwarancja wspaniałego w smaku i aromacie sosu, który idealnie sprawdzi się jako połączenie dla pozostałych składników. Dzięki zastosowaniu ulubionego makaronu – u nas risoni – danie staje się bardzo sycące i świetnie sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania ryżu oraz odpowiednio duża miseczka – zaczynajmy!
20 min 4 porcje
Składniki – sałatka ogórkowa z makaronem
- Makaron (ulubiony – najlepiej risoni) – 200 g
- Ogórek zielony – 1 sztuka
- Cebula (może być czerwona) – podobnie 1 sztuka
- Serek ogórkowy – 3 łyżki
- Kukurydza – 125 g
- Szynka konserwowa – podobnie 125 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Majonez – podobnie 2 łyżki
- Jogurt naturalny – 1 łyżka
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od zagotowania lekko osolonej wody w garnku. Dodaj następnie do niego makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej al dente, będzie się wtedy idealnie komponować z pozostałymi składnikami. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę ogórka, a kukurydzę odsącz z zalewy – umieść je w osobnej miseczce.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie – niezbyt długie – piórka, a szynkę konserwową w kosteczkę – dodaj do miseczki. Ząbki czosnku obierz i posiekaj bardzo drobno albo przeciśnij przez praskę. Umieść następnie w osobnej miseczce dwie łyżki majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego, trzy łyżki serka ogórkowego oraz przygotowany wcześniej czosnek.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki połączyły się jak najbardziej równomiernie. Gotowy już zapewne makaron odcedź z wykorzystaniem sitka i dodatkowo przelej go chłodną wodą. Pozostaw tak makaron przez chwilę do przestudzenia i po kilku minutach dodaj do pozostałych składników.
Na koniec umieść w miseczce również przygotowany przed chwilą sos. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj – postaraj się zrobić to na tyle delikatnie, aby składniki nie rozpadły się – i przyozdób obficie świeżo posiekanym koperkiem. Sałatka jest gotowa – najlepiej podawaj ją od razu do spożycia – świetnie sprawdzi się jako dodatek do praktycznie dowolnego obiadu.