Sałatka z kiełkami i mozzarellą to bardzo prosta, a jednocześnie niewątpliwie wyjątkowa propozycja na przygotowanie pysznego posiłku. Podstawą są tutaj kiełki i to od wyboru ich rodzaju w dużej mierze zależy ostateczny charakter sałatki. Jeśli preferujesz ostrzejsze jej wykonanie wybierz na przykład kiełki rzodkiewki – my proponujemy zdecydowanie łagodniejsze kiełki brokułu. Pozostałe warzywa świetnie się z nimi skomponują, a delikatna mozzarella – najlepiej w wersji light – dopełni całości równoważąc intensywne smaki reszty składników. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do praktycznie dowolnego posiłku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ją jako na przykład drugie śniadanie. Do jej wykonania konieczne będą jedynie składniki i odpowiednio duże naczynie, aby je wszystkie pomieścić – zaczynajmy!
15 min 2 porcje
Składniki – sałatka z kiełkami i mozzarellą
- Kiełki (ulubione) – 50 gram
- Mozzarella – 75 gram
- Kukurydza – podobnie 75 gram
- Pomidory koktajlowe – 5-7 sztuk
- Rzodkiewka – podobnie 5-7 sztuk
- Czarne oliwki – 10 sztuk
- Czarnuszka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Całość wykonania przepisu będzie sprowadzała się jedynie do odpowiedniego przygotowania i ułożenia wszystkich składników. Rozpocznij od mozzarelli – najlepiej zastosować wersję light – odsącz ją z zalewy, a następnie zetrzyj na tarce. Tak przygotowaną mozzarellę pozostaw na razie na boku do momentu łączenia składników.
W następnej kolejności odsącz na sitku 75 gram kukurydzy – pozostaw ją również na później – najlepiej do obcieknięcia na sitku. Pomidory koktajlowe umyj dokładnie i pokrój najpierw na połówki, a następnie na ćwiartki – lub nawet drobniej jeśli posiadasz ich większe sztuki.
Rzodkiewki również umyj – oddziel od liści – następnie pokrój je w cienkie plasterki. Oliwki odsącz delikatnie z zalewy i również pokrój w plasterki. Następnie na odpowiednio dużym talerzu lub po prostu w miseczce umieść najpierw pierwsza warstwę sałatki złożoną z kiełków.
Na nich ułóż jak najbardziej równomiernie rozmieszczone pomidorki koktajlowe i plasterki rzodkiewki. Następnie całość pokryj kolejną warstwą złożoną z kukurydzy i czarnych oliwek. Dopraw teraz sałatkę delikatnie solą i pieprzem, a następnie posyp startą mozzarellą. Na koniec oprósz całość czarnuszką i podawaj do spożycia – smacznego!