Sałatka grecka z kurczakiem to zdecydowanie warta wypróbowania nieco odmieniona wersja tej jednej z najbardziej popularnych sałatek. Poza znanymi i bardzo docenianymi w jej przypadku składnikami warzywnymi znajdziemy tutaj rownież delikatny filet z kurczaka. Zdecydowanie uatrakcyjnia on efekt końcowy przepisu zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym. Kompozycja wspomnianych warzyw, sera feta i właśnie delikatnie wysmażonego kurczaka to połączenie gwarantujące pyszny i sycący posiłek. Każdy miłośnika sałatek powinien wypróbować tą potrawę. Do jej przygotowania konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – sałatka grecka z kurczakiem
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Sałata lodowa – 1/2 niewielkiej sztuki
- Ser feta – 150 g
- Pomidor – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 średniej wielkości sztuka
- Ogórek zielony – podobnie 1 średniej wielkości sztuka
- Oliwki (czarne) – kilkanaście sztuk
- Oregano – 2 łyżeczki
- Przyprawa do kurczaka (ulubiona) – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj i pokrój w niebyt dużą kostkę lub nawet nieco większe kawałki filet z kurczaka. Dopraw go następnie solidną szczyptą soli i pieprzu – ewentualnie jeśli czujesz taką potrzebę ulubioną przyprawą do kurczaka. Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią przygotowane mięso. Smaż około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie kawałki kurczaka zarumieniły się równomiernie ze wszystkich stron.
W międzyczasie umyj sałatę lodową pod bieżącą wodą i pokrój ją lub po prostu poszarp na mniejsze kawałki. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w kostkę lub cienkie podłużne – około 2 cm – paseczki. Ogórka obierz i pokrój w plasterki, a te z kolei na ćwiartki. Gotowego już zapewne kurczaka zdejmij z patelni i pozostaw do delikatnego wystudzenia.
Ser feta odsącz z wykorzystaniem papierowych ręczników i pokrój w kosteczkę podobną wielkością do kawałków kurczaka. W osobnej miseczce rozmieszaj 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki oregano i po solidnej szczypcie soli i pieprzu. Umieść następnie w odpowiednio dużej miseczce wszystkie przygotowane wcześniej składniki oraz dodaj oliwki – w zależności od upodobania to być całe sztuki lub pokrojone drobniej.
Na koniec do całości dodaj sos i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Postaraj się zrobić to na tyle delikatnie, aby nie pokruszyć zbyt mocno kawałków fety. Możesz również rozłożyć wszystkie składniki na porcje i dopiero wtedy skropić je sosem. Gotową sałatkę podawaj do spożycia najlepiej ze świeżym pieczywem. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dań – samacznego!