Sałatka z tofu i papryki to bardzo atrakcyjna zarówno pod kątem smakowym, jak i wizualnym potrawa. Połączenie wybranych warzyw, awokado i przede wszystkim tofu w towarzystwie cudownie wyrazistych i aromatycznych przypraw każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatkowo sałatka świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie praktycznie dowolnego posiłku. Do jej wykonania konieczna będzie jedynie patelnia i duża miseczka – do dzieła!
25 min 4 porcje
Składniki – sałatka z tofu i papryki
- Tofu (naturalne lub wędzone) – 150 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Zielona papryka – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 niewielka sztuka
- Awokado – podobnie 1 sztuka
- Mix sałat (ulubiony) – 100 g
- Czosnek – 1 ząbek
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Musztarda (najlepiej pikantna) – podobnie 1 łyżka
- Ocet ryżowy – podobnie 1 łyżka
- Cytryna – podobnie 1 łyżka
- Sezam
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od pokrojenia w kosteczkę tofu oraz przygotowania marynaty. W tym calu umieść w miseczce po jednej łyżce sosu sojowego, musztardy i octu ryżowego. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, a korzeń imbiru zetrzyj na tarce o małych oczkach – dodaj do miseczki wraz ze szczyptą soli i pieprzu.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i obtocz w tak powstałej marynacie wszystkie kawałki tofu – jak najbardziej równomiernie. Pozostaw tak całość przynajmniej na kilkanaście minut, a najlepiej na około godzinę. Pod koniec tego czasu pokrój w cienkie paseczki czerwoną i zieloną paprykę oraz marchewkę.
Awokado przekrój na pół i oddziel miąższ od pestki – posiekaj w kosteczkę. Mix sałat opłucz dokładnie pod bieżącą wodą i pozostaw do obcieknięcia. Rozgrzej następnie patelnię i podsmaż na niej przez około 10 minut zamarynowane wcześniej tofu. Smaż je na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając do równomiernego zarumienienia.
Na koniec umieść wszystkie przygotowane składniki w odpowiednio dużej miseczce. W zależności od upodobania pokrop całość sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz posyp obficie sezamem. Podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy do praktycznie dowolnego dania – smacznego!