Sałatka z kurczakiem to niesamowicie prosta, szybka w wykonaniu, a jednocześnie wszechstronna potrawa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do praktycznie dowolnego dania. Jednocześnie może śmiało stanowić samodzielny posiłek – najlepiej podana ze świeżym pieczywem. Delikatne mięso drobiowe podane z szerokim bukietem warzyw w wyrazistym sosie każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia, garnek i duża miska – zaczynajmy!
20 min 4 porcje
Składniki – sałatka z kurczakiem
- Filet z kurczaka – 1 duża sztuka
- Sałata lodowa – kilka dużych liści
- Czerwona cebula – 1 niewielka sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 niewielka szuka
- Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
- Jajko – 2 sztuki
- Musztarda – 2 łyżeczki
- Miód – podobnie 2 łyżeczki
- Słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Cytryna
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od mięsa – dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w nierównomierną kostkę filet z kurczaka. Przypraw go następnie solą, pieprzem, bazylią oraz słodką i ostrą papryką – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią przygotowanego kurczaka i podsmaż na średnim ogniu około 10 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie umieść w osobnym garnku jajka i wstaw na gaz. Gotuj je w zależności od wielkości około 7-10 minut, a następnie wyjmij, schłódź i pokrój w ćwiartki. W międzyczasie podziel na mniejsze kawałki liście sałaty, a pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki. Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie półksiężyce, a paprykę w paseczki.
W osobnym naczyniu umieść następnie po dwie łyżeczki musztardy i miodu, dodaj dwie łyżki oliwy, wyciśnij kilkanaście kropel cytryny oraz dopraw całość solidną szczyptą soli i pieprzu. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na razie na boku. Gotowe mięso kurczaka umieść następnie w dużej misce.
Dodaj do niej również wszystkie przygotowane wcześniej warzywa oraz jajko. Przelej następnie do sałatki przygotowany w naczyniu sos. Gotową sałatkę przełóż do miseczek i podawaj do spożycia przyozdobioną posiekanym szczypiorkiem. Sałatka najlepiej smakować będzie ze świeżym pieczywem lub jako dodatek obiadowy do innego dania – smacznego!