Sałatka z kurczakiem i mango to propozycja wyjątkowa pod każdym względem. Jest to świetny pomysł na prosty w wykonaniu, a jednocześnie pełnoprawny posiłek. Sałatka pełna jest różnorodnych składników warzywnych oraz samego mango, a co za tym idzie dostarcza mnóstwa witamin i mikroelementów. Dodatek delikatnego mięsa drobiowego sprawia, że danie staje się bardzo sycące i z powodzeniem może pełnić rolę głównego posiłku dnia. Każdy miłośnik sałatek powinien koniecznie wypróbować tą propozycję – nie sposób przyrównać ją do czegokolwiek innego. Do jej wykonania konieczna będzie jedynie patelnia i odpowiednio duża miska do wymieszania wszystkich składników – zaczynajmy!
25 min 3 porcje
Składniki – sałatka z kurczakiem i mango
- Filet z kurczaka – 200 gram
- Mango – podobnie 200 gram
- Czerwona fasola – 140 gram
- Kukurydza – 100 gram
- Cytryna – 1/2 sztuki
- Ostra papryczka – podobnie 1/2 sztuki
- Sałata (ulubiona) – kilka świeżych liści
- Majonez – 30 gram
- Jogurt naturalny – 100 gram
- Przyprawa do kurczaka (ulubiona) – 1/2 łyżeczki
- Curry – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od sosu – w osobnej miseczce umieść jogurt naturalny, dodaj majonez oraz curry – bardzo dokładnie wymieszaj. Skrop całość kilkunastoma kroplami świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wstaw następnie sos do lodówki aż do momentu zakończenia wykonywania przepisu.
W kolejnym kroku zajmij się przygotowaniem mięsa – umyj je dokładnie i pokrój w kosteczkę. Rozgrzej w międzyczasie solidnie patelnię, a mięso dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Warto wybrać swój ulubiony zestaw przypraw – danie zyska wtedy najlepszy dla nas smak.
Dodaj następnie mięso na patelnie i smaż na średnim ogniu przez około 7-10 minut co jakiś czas mieszając. Ważne, aby udało się doprowadzić do równomiernego zarumienienia wszystkich kawałków z każdej strony. Gotowego kurczak odstaw do ostudzenia lub jeśli preferujesz ciepłe mięso w sałatce możesz pozostawić go na minimalnym ogniu do momentu podania.
Teraz przygotuj mango – umyj je dokładnie, obierz i skrój cały miąższ w kosteczkę. Następnie odsącz czerwona fasolę oraz kukurydzę – najlepiej z wykorzystaniem sitka. Pokrój połowę niedużej, ostrej papryczki – np. chili, pepperoni – w cienkie plasterki – dostosuj oczywiście jej ilość do osobistych preferencji.
Umyj i podziel na mniejsze kawałki świeże liście sałaty – polecamy rzymską lub karbowaną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać inną. Umieść następnie wszystkie przygotowane składniki w odpowiednio dużej misce i wymieszaj.
Na koniec skrop ją obficie wcześniej przygotowanym sosem oraz przyozdób świeżą natka pietruszki. Sałatkę podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu – w przeciwnym wypadku przechowuj ją w lodówce – smacznego!