Sałatka z pora to prosta i szybka w przygotowaniu sałatka o wyśmienitym smaku. Stosunkowo szeroka kompozycja warzyw z jajkiem i majonezu to idealne połączenie. Słodkie jabłko i kilka kropel cytryny dodatkowo ubarwiają jej szczególny smak. Jest to sałatka, która z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Możesz wykorzystać ją jako samodzielny szybki posiłek lub dodatek do innego dania w praktycznie dowolnej kompozycji. Do przygotowania sałatki konieczny będzie garnek do ugotowania jajek oraz miska do wymieszania wszystkich składników – zaczynajmy!
20 min 4 porcje
Składniki – sałatka z pora
- Por – 2 sztuki (wykorzystamy przede wszystkim ich białą część)
- Jajka – 3 sztuki
- Kukurydza – około 100 gram
- Zielony groszek – podobnie około 100 gram
- Jabłko – 1 sztuka (słodka)
- Cytryna – podobnie 1 sztuka
- Majonez – 5 łyżek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umieść jajka w garnku, zalej wodą, tak aby w pełni je przykryła i wstaw na gaz. Poczekaj do momentu zagotowania wody i odlicz od tego momentu około 10 minut. Po tym czasie uzyskasz z całą pewnością jajka na twardo. Następnie wystudź je, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
W czasie gotowania jajek możesz zacząć przygotowywać pora. Najpierw umyj go dokładnie, aby pozbyć się pozostałości ziemi. Następnie odetnij jego koniec od strony korzenia i skrój w drobne plasterki do miejsca gdzie liście zaczynają być zielone. Najważniejsza jest jego biała część, ale w zależności od upodobania możesz przeznaczyć do sałatki również (niezbyt dużo) zielonych fragmentów liści.
Jabłko umyj, obierz i skrój w kosteczkę (oczywiście pomijając gniazdo nasienne) – dodaj do miski. Odsącz dokładnie kukurydzę oraz groszek – również dodaj je do miski. Następnie tak samo postąp z wcześniej przygotowanymi porem i jajkami. Możesz już teraz wszystko wstępnie wymieszać.
Dodaj do miski majonez i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku i wymieszaj – uważaj, żeby nie użyć zbyt dużej ilości przypraw ! Warto doprawiać sałatkę kilkukrotnie próbując czy efekt jest zadowalający. Na koniec wyciśnij kilkanaście kropel cytryny – gotowe !