Sałatka z rukolą i łososiem to bez wątpienia bardzo wyjątkowa propozycja na przygotowanie wybornej sałatki. Swoją wyjątkowość zawdzięcza jedynemu w swoim rodzaju połączeniu wędzonego łososia z mozzarellą i rukolą. Dodatkowo wyjątkowy sos pozwala na wydobycie z tej potrawy wspaniałe smaki i aromaty. Jeśli tylko nie masz nic przeciwko któremukolwiek ze składników to z pewnością rozsmakujesz się w tej sałatce. Do jej przygotowania konieczna będzie jedynie odpowiednio duża miska lub talerz – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – sałatka z rukolą i łososiem
- Rukola – 100 gram
- Łosoś (wędzony) – podobnie 100 gram
- Mozzarella – podobnie 100 gram
- Pomidor – 1 sztuka (lub 2 mniejsze)
- Czerwona papryka – 1/2 średniej sztuki
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Musztarda – podobnie 2 łyżki
- Cytryna – kilkanaście wyciśniętych kropel
- Miód – 1 łyżeczka
- Świeża bazylia – kilka listków
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Bardzo dokładnie opłucz rukolę, odsącz z wody lub pozostaw na chwilę do wyschnięcia. Następnie w zależności od upodobania może ją porwać na drobniejsze kawałki – my polecamy pozostawić liście rukoli w całości. Gotowe liście umieść na dnie odpowiednio dużej miski lub talerza.
Pomidora dokładnie umyj i skrój w kostkę. Podobnie postąp z papryką, ale w jej przypadku możesz również postarać się uzyskać dłuższe, cienkie paski. Gotowe warzywa dodaj do rukoli, układając je na jej wierzchu.
Następnie podziel łososia na nieregularne (mniej więcej 1-2 centymetrowe) podłużne kawałki – dodaj do pozostałych składników. Mozzarellę skrój w miarę możliwości w kosteczkę, jeśli będzie się rozpadał nic nie szkodzi – tym lepiej skomponuje się z resztą składników – dodaj do sałatki.
Na koniec przygotuj w osobnej miseczce sos, którym skropimy sałatkę. Wlej do miseczki 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie dodaj musztardę i miód. Następnie dopraw całość solidną szczyptą soli oraz pieprzu. Skrop kilkunastoma kroplami soku ze świeżej cytryny i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Zawartość miseczki wylej równomiernie na wcześniej przygotowane składniki sałatki. Całość wstaw na 20-30 minut do lodówki. Sałatka gotowa – podawaj przyozdobioną listkami świeżej bazylii – smacznego!