Sałatka z tofu to wspaniały pomysł na obiad, ale sprawdzi również idealnie jako dodatek do innych potraw. Duża ilość różnorodnych warzyw sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale również bogate w witaminy, ważne substancje odżywcze i minerały. Tofu z kolei jest dobrym źródłem wapnia, potasu i fosforu – samo zdrowie. Do przygotowania przepisu konieczna będzie miseczka do zamarynowania tofu, patelnia do jego podsmażenia oraz miska do wymieszania całości – do dzieła !
30 min 3 porcje
Składniki – sałatka z tofu
- Tofu – 200 gram
- Kukurydza – połowa puszki (około 120 gram)
- Groszek zielony – podobnie połowa puszki (około 120 gram)
- Pomidory koktailowe – kilkanaście sztuk (najlepiej w różnych kolorach)
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Cytryna – podobnie 1 sztuka (wyciśniesz tylko kilka kropel)
- Ogórek konserwowy – 3 sztuki
- Sałata rzymska – 6 dużych liści
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Czosnek suszony – pół łyżeczki
- Oregano suszone – podobnie pół łyżeczki
- Papryka słodka – podobnie pół łyżeczki
- Papryka ostra – podobnie pół łyżeczki
- Curry – szczypta do smaku
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania zacznij najlepiej dzień wcześniej (ewentualnie kilka godzin przed przystąpieniem do realizacji przepisu) od zamarynowania tofu. W tym celu wyjmij tofu z opakowania i dokładnie je odsącz – świetnie pomogą w tym ręczniki kuchenne, które wchłoną sprawnie wilgoć. Następnie pokrój tofu w kosteczkę i pozostaw na kilka minut znów na ręczniku kuchennym.
Do miseczki (odpowiednio dużej, aby pomieścić całe tofu) wlej dużą łyżkę oliwy z oliwek. Następnie dodaj do niej przyprawy: suszony czosnek, oregano, słodką i ostrą paprykę, szczyptę curry, sól i pieprz. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj do miseczki tofu i starannie obtocz je w marynacie. Odstaw na noc (lub na kilka godzin) do lodówki, aby tofu dobrze przesiąknęło cudownym aromatem przypraw.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj na nią zamarynowane tofu. Dokładnie obsmaż tofu z każdej strony do uzyskania złotawego koloru. W międzyczasie przygotuj warzywa, czerwoną paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Czerwoną cebulę obierz i skrój w półksiężyce. Pomidory koktajlowe pokrój w plasterki, podobnie postąp z ogórkami konserwowymi (jeśli są to większe sztuki możesz je skroić drobniej), a sałatę rzymską posiekaj na drobne kawałki. Odsącz rownież kukurydzę i zielony groszek.
Następnie do dużej miski włóż gotowe już tofu i dodaj wszystkie warzywa. Całość skrop kilkoma kroplami cytryny i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj najlepiej ze świeżym pieczywem – smacznego !