Sałatka z tuńczykiem i jajkami to niesamowicie atrakcyjne i smakowite danie. Delikatny, ale wyrazisty tuńczyk z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi dań z jego wykorzystaniem. Dodatkowo zastosowanie jajek i odpowiednio dobranych warzyw dodaje sałatce wyśmienitych smaków. Całość po dodanie sosu z musztardy, majonezu i jogurtu naturalnego prezentuje się niesamowicie wyjątkowo. Sałatkę można podawać jako dodatek obiadowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby stała się samodzielnym posiłkiem. Najlepiej w tym wypadku podawana ze świeżym pieczywem. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania jajek i odpowiednia do pomieszczenia wszystkich składników miseczka – do dzieła!
20 min 2 porcje
Składniki – sałatka z tuńczykiem i jajkami
- Tuńczyk w sosie własnym – 200 g
- Jajka – 2 sztuki
- Kukurydza – 200 g
- Ogórki konserwowe – 4 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Musztarda – 1 łyżeczka
- Majonez – 3 łyżeczki
- Jogurt naturalny – podobnie 3 łyżeczki
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zajmij się przygotowaniem jajek. W tym celu nalej do garnka chłodnej wody, umieść w niej jajka i wstaw na gaz. Jajka w postaci na twardo powinny gotować się około 8-10 minut w zależności od ich wielkości. Większe sztuki potrzebują nieco więcej czasu, te mniejsze nieco mniej. W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać pozostałe składniki.
Ogórki kiszone pokrój w kosteczkę, kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulę natomiast obierz i posiekaj w kosteczkę. Odsącz następnie tuńczyka i w razie potrzeby podziel na mniejsze kawałki. Umieść wszystkie, tak przygotowane składniki w miseczce. Gdy jajka będą już gotowe schłódź je i obierz ze skorupek. Pokrój je następnie w kosteczkę podobną wielkością do pozostałych składników.
Na koniec dodaj do całości łyżeczkę musztardy, oraz po trzy łyżeczki majonezu i jogurtu naturalnego. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem – w zależności od osobistych preferencji. Na koniec posiekaj drobno szczypiorek i przyozdób nim sałatkę. Możesz podawać ją od razu do spożycia, ale najlepiej smakuje schłodzona – koniecznie w towarzystwie świeżego pieczywa – smacznego!